Skip to main content

Verdens vakreste sjøreise

  • Norgesturer
  • Temareiser
  • Rundreise

Norge i et nøtteskall. Bli med på en storslagen tur langs vår langstrakte kyst, fra Kirkenes i nord til Bergen i vest.

Tekst og foto: Torild Moland / travelstock.com.

Første stopp er Vardø kl 15:45.
– Men vi er der aldri før 16 eller 16:15, røper ekspedisjonsleder Johan Pearson.
Og vi skjønner fort hvorfor. Bare en time ut av Kirkenes, midt i lunsjen, roper Johan over høyttaleranlegget at det er hval i sikte.

PLYSTRER PÅ HVALEN. Hurtigruten har egentlig et stramt tidsskjema og faste anløpstider. Men ikke fastere enn at det er lov til å ta en ekstra svingom for en hval eller to, skal det vise seg.
Båten svinger slakt, og passasjerer, ekspedisjonsledere og ansatte stimer foran på dekk, med kameraer og kikkerter klare.
– Jeg har jobbet mange år på Hurtigruten, men aldri sett hval, sier en av damene som klemmer seg sammen på første rad.
Over oss dunker kaptein Magne Johansen på vinduet og peker på klokka si, med et stort glis, som for å si ”er ikke dere egentlig på jobb, damer?”. Men jobb er ikke jobb, når det er knølhval i sikte.


Etter et kvarters show, med kunstferdige hopp og hyppig blåsing, syns hvalen det er nok, og tar seg en tur i dypet. Siden kommer også en finnhval langs skutesiden, og viser oss ryggen av sin rundt 20 meter lange kropp. Imponerende!
Over skipet skinner sola fra skyfri himmel, havet er blikkstille, og vinden stryker varsomt på kinnet.
– Jeg har festa sola til båten og plystra på hvalen, sier damen ved siden av fornøyd.
En bedre start på sommerens høydepunkt kunne vi ikke fått.
Og flere skal det bli.

Bli med oss på Hurtigrute tur du også!

OLJEEVENTYRET I NORD. Etter en kort stopp i Vardø, Nord-Norges eldste by og den eneste i arktisk sone, for å se på særegen gatekunst og fargerike hus, legger skipet til kai i Hammerfest. 
Hammerfest ligger på breddegrad med Sibir, så at utlendinger synes dette er eksotisk kan vi godt forstå. Men takket være Norges beliggenhet ved sjøen og Golfstrømmen, er klimaet en god del mer gjestmildt. I hvert fall i dag, hvor vi kan vandre i shorts og t-skjorte.
– Da tyskerne trakk seg tilbake fra Nord-Norge mot slutten av andre verdenskrig, ble alle husene brent. Tyskerne ville ikke at russerne skulle overta dem, forteller guiden Jan Fleischhauer som har tatt oss med på en historisk vandring. 
– Skogen, husene - alt ble brent. Bare det lille kapellet i sentrum ble spart, for der lå tyske soldater begravd.
Så alle de fargerike trehusene i rødt, gult, grønt og blått som vi passerer er såkalte gjenoppbyggingshus – prefabrikkerte og like, for de sosialistiske myndighetene ville at alle skulle ha samme utgangspunkt.
Den historiske stien går fort ut av sentrum og stiger mot åsen bak byen. Derfra har vi god utsikt over det som er blitt Hammerfest sin redning etter at fiskefabrikkene måtte stenge på 1980-tallet: Melkeøya og Snøhvitfeltet. Dette er verdens nordligste oljefelt i produksjon, og skaffer jobb til rundt 2500 av byens 10.000 innbyggere.
– Gassanlegget på Melkeøya sender gass til Nederland, Spania og Asia, forteller Jan, og legger spøkefullt til at ”vi bruker ikke gassen selv i Norge, nemlig, vi blir bare rike av den...”.



LIVET GÅR SIN GANG. Når vi forlater Hammerfest, er det 3,5 timer til neste havn, Øksnes. Og der – som i ganske mange andre havner – stopper skipet bare i 15 minutter, ikke lenge nok til å gjøre noe i land. Faktisk skal vi ikke i land før i morgen tidlig, da det er havørnsafari i Lofoten. Derfor handler en tur med Hurtigruten også mye om livet om bord.
De ansatte gjør sitt ytterste for at det skal bli så bra som mulig. Inne i forelesningssalen prøver en av ekspedisjonslederne å få utlendingene til å forstå norrøn mytologi og overtro. Etterpå er det foredrag om naturen vi kjører gjennom, om lundefugl og knølhval og arktisk miljø.
Plutselig er det full samling på dekk, med orkestermusikk og utdeling av spesiallagde gule ”ballonger”. Et nordgående skip er på vei, også det med alle passasjerene på dekk. Det er nemlig tradisjon å hilse på de andre Hurtigruten-skipene man møter. Kampen går ut på å bråke mest mulig.
Passasjerene hoier, veiver, uler og bråker så godt de kan.
Jeg tror vi vant.

Siden senker roen seg igjen. En is i den nye Multe kafé. En kopp kaffe på dekk, eller en øl i baren. En god bok og godt selskap. 
På dekk sitter de tyske søstrene Jana og Insa Erdmann og nyter finværet med en bok i fanget og sola i ansiktet.
-  Vi har tre uker i Skandinavia, derav en uke i Norge. Så da anbefalte reisebyrået vårt Hurtigruten. Og det er jo helt storslagent, sier jentene i kor.
-  For en natur! Og for et vær. Vi skjønner jo at vi er heldige....

Sjekk ut tur med Hurtigruten og Peer Gynt Tours!

ØRN, ØRN I LOFOTEN. Neste dag når vi ankommer Lofoten og skal se det majestetiske Raftsundet, er Moder natur i litt mindre godt humør. Hun har pakket fjelltoppene inn i bomull og lagt et grått teppe over havet.
Men det legger ingen demper på humøret. Vi spretter over i en mindre båt for å dra på havørnsafari i Lofotens trange fjorder. Litt vær hører med.
Det gjør også måkene. For mens båten putrer ut av sundet, får den et stadig større haleheng av hvite, gaukende fugler. Ikke rart – for langs rekka står Siv Myklebust og Asta Sigurdadottir og kaster godbiter til måkene. Hva skal vi med ørn, når vi har måker?
– Om jeg blir lei av måker? Aldri. De er frie og rene fugler, kvitrer Siv mens hun kaster en fiskebit her og en fiskebit der. Flere av fuglene kommer og tar rett av hånda hennes.

– Øøørn! roper Siv så og peker mot et punkt foran baugen.
Jammen meg, der kommer den seilende. Hun kaster noen fiskebiter i vannet, som ørnen sikter inn mot og plukker opp med klørne i flygende fart. Dette har de gjort før, begge to. Siv har jobba med ørnesafari i 18 år, og hevder hun alltid ser rovfuglene på sine turer. I naturen har man ingen garanti, men sjansene er åpenbart store.
Siden ser vi ørn flere ganger, både før og etter at MS Nordkapp har listet seg inn den trange og fotovennlige Trollfjorden der vi ligger med kameraer og venter.

SE KAKA OG SPISE DEN. Tilbake om bord er det vår tur til å få både fast og flytende føde. Og for et kalas! Hurtigruten har satset stort på å utvikle menyen om bord, så det er slutt på pizza, øl og svette hamburgere. Heldigvis. I dag følger menyen norskekystens tradisjoner, fra smalahove til klippfisk, trøndersodd og lutefisk.
Menyen Norway’s Coastal Kitchen ble lansert i 2014, og er siden blitt implementert på alle Hurtigrutens skip i trafikk langs norskekysten. Menyen er knyttet opp til stedene skipet seiler forbi. Over 30 lokale råvareleverandører står for forsyningene underveis.

I Bergen får du smalahove fra Løno på Voss. I Ålesund serveres havets spekeskinke: Carpaccio av Dybviks klippfisk gran reserva. Helgeland frister med marinerte lakseskiver med nordlandsreker. I Finnmark er det krydderbakt reinsdyrkjøtt.
Alt servert med en historie – på norsk, tysk, engelsk og fransk. 
– Så fisken vi spiser i Lofoten, er fiska der. Lammelåret er faktisk fra Hellesylt. På dagen kan du se Kvæfjorden, og på kvelden kan du spise Kvæfjordkake. Det setter gjestene pris på. Alle disse små tingene gjør reisen spesiell, mener hotellmanager Jahn Raudajoki.

Er det din tur til å dra på tur med Hurtigruten nå?

DET NESTE LOFOTEN. Det – og så naturen, da. For det er ingen tvil om hva som er hovedattraksjonen på reisen. Og om Lofoten var majestetisk, er ikke Helgelandskysten mindre imponerende.
– Du betaler for reisen og maten. Været får du helt gratis, sier kaptein Magne Johansen og skuer utover Vegaøyan.
De tusen øyers rike åpenbarer seg med nok en solrik dag – skal flaksen ingen ende ta? Båten suser forbi de Sju Søstre – en av Dronning Sonjas fotturfavoritter – og tar seg god tid forbi den berømte Torghatten, steinen med hull i midten. Øyene er små og flate, mange med et fargerike hus eller to. Området er perfekt for sykkelturer og utforskning i kajakk, og blir av mange kalt det neste Lofoten. Det er i hvert fall like vakkert!

Siste del av turen går overraskende fort: Et morgenstopp i Trondheim, en sving innom Kristiansund, og vips, så er vi i Bergen. Vestlandsfjordene var skipet nemlig innom på veien nordover. Altså må det bli en ny tur, om vi vil se majestetiske Geirangerfjorden og Nærøyfjorden fra sjøsiden.
Men det er det ingen som har noe imot.

VERDENS VAKRESTE SJØREISE. Overraskende nok har det vært få nordmenn på turen. De få lokale om bord bruker fortsatt Hurtigruten som transport, ikke for turen i seg selv.
Har ikke nordmenn skjønt det utlendingene har sett for lenge siden – at Hurtigruten er verdens vakreste sjøreise?

Bestill din tur med Hurtigruten her. Reis sammen - opplev mer!

--------------

Tre høydepunkt

Livet ombord
Med flere ekspedisjonsledere og aktiviteter som hilsing på nordgående skip, transmaking, fiskefiletering og foredrag om norrøn mytologi, så går timene om bord utrolig fort. De fleste aktivitetene er inkludert i prisen og er et tilbud for å skape stemning – noe de så absolutt klarer.

Norsk meny
Det er slutt på pizza, øl og svette hamburgere om bord. I dag følger Hurtigrutens meny norskekystens tradisjoner, fra smalahove til klippfisk, trøndersodd og lutefisk. Alle råvarer er lokale, og blir servert med en historie – på norsk, tysk, engelsk og fransk. Godt, og lærerikt!

En bit av Norge
Enten du blir med på fottur i Hammerfest (anbefales!), havørnsafari i Lofoten (anbefales også), båttur i Vesterålen (jammen meg – den var også fin) eller en vandring i Trondheim, så byr Hurtigrutens utflukter på en godbit av Norge.

Reis med Peer Gynt Tours på Hurtigruten!

 

Om Hurtigruten
Helt siden 1893 har det som etterhvert ble Hurtigruten trafikkert kysten av Norge – først fra Trondheim til Hammerfest, en tur som «bare» tok sju dager den gang, og derav ga ruten navnet Hurtigruten. Senere ble ruten utvidet til Bergen og Kirkenes. I dag går 13 skip i trafikk Bergen – Kirkenes – Bergen med en rekke faste stopp underveis. Sydgående og nordgående rute har forskjellige stopp, og tilhørende meny. Hele rundreisen tar 12 dager, men mange er med bare deler av turen.
Tips: Det er mindre folk på sydgående rute, men dette er etter manges mening den fineste fra Kirkenes til Trondheim med bl. a. Raftsundet og Trollfjorden på dagtid.
 

Hurtigsøk
Reisekalender
30/4Madeira med BlomsterfestivalFra kr. 21 990,-
30/4Seniorfavoritt - MallorcaFra kr. 12 990,-
23/5Den svenske vestkysten med GDFra kr. 11 950,-
4/6Kroatia - YogaturFra kr. 14 990,-
4/6Vandretur AlgarveFra kr. 15 990,-
5/6Jæren, Stavanger og Flor & FjæreFra kr. 12 990,-
10/6Vandretur AmalfikystenFra kr. 18 690,-
12/6Fottur i Dolomittene Fra kr. 17 990,-
23/6Vandringer og moskus på DovrefjellFra kr. 9 490,-
23/6Vakre Vestlandet med GDFra kr. 15 990,-
Kontakt oss
Booking tlf: 815 00 335
Grupper tlf: 24 10 12 80