Skip to main content

Velg riktige suvenirer og innkjøp

Mange kjøper med seg ulike minner hjem fra reisen. Det kan være hyggelig. Vi oppfrodrer til å kjøpe produkter som er lokalt produsert og som bidrar til arbeidsliv, økonomi og levekår for folk flest på reisemålet.

Men, noen suvenirer gjør mer skade enn nytte fordi de kan være ødeleggende for det biologiske mangfoldet på destinasjonen, påvirke de som bor der negativt eller skade lokalt dyreliv. Ikke ta med deg slike suvenirer hjem. Og husk at det også kan være ulovlig. 

Unngå også kjøp av kopivarer, da dette undergraver virksomheter og arbeidsforhold, og kan være ulovlig å innføre.

Vi fraråder å kjøpe produkter som helt eller delvis er laget med utrydningstruede planter eller dyr. Dette inkluderer f.eks. koraller, sneglehus, sjøstjerner, elfenben, pels, fjær, skinn, horn, tenner, egg, reptiler og skilpadder, eller antikke gjenstander fra historiske steder. Husk at det alltid er du som reisende som har ansvar for å sette deg inn i det gjeldende regelverk.

Når vi reiser eller handler over landegrenser, er det viktig å kjenne reglene for hvilke varer som er lov å føre inn eller ut av landet. Norge samarbeider med andre land om å overvåke og lage regler for denne handelen, for å beskytte arter mot utryddelse. Samarbeidet finner man i Konvensjonen om internasjonal handel med truede dyre- og plantearter, også kalt Cites.
Miljødirektoratet gir mye informasjon om dette på sine nettsider.

Her er noen temaer om handel med truede arter:

Truede arter av reptiler
f.eks. produkter av slange-, alligator- og krokodilleskinn og helsekostprodukter, for eksempel tradisjonell asiatisk medisin.
Les mer her!

Jakttroféer og hobbyartikler av truede arter
f.eks. jaktrofeer som hele utstoppede dyr, Montasjer av hode, skinn med hode, hele skinn eller deler av skinn og hodeskalle, gevir, horn for eksempel fra nesehorn og elefant (elfenben). For eksempel hobbyartikler som kniver med håndtak av tre, bein eller elfenben, pynteartikler av for eksempel skillpaddeskjell, elfenben eller koraller, spillbrikker av for eksempel ben, elfenben eller tre.
Les mer her!

Truede arter i mat, kosmetikk og helsekost
f.eks. Slankeprodukter, pulver, piller, kapsler, spray og sjokolade som inneholder disse artene: Hoodia, Dendrobium-orkidé, Prunus, Fjelltistel, Kaktuser, Aloe (Aloe ferox), Moskushjort og Sjøhester. For eksempel disse matproduktene krever tillatelser fra Miljødirektoratet for å føres inn eller ut av Norge: Kaviar med rogn fra stør, kjøtt fra vågehval, kjøtt av krokodille og alligator, tørket kjøtt av eksotiske ville arter (såkalt "bushmeat"), europeisk ål, håbrann.
Les mer her!

Hval, fisk og marine arter
En rekke arter fra hav og ferskvann er omfattet av Cites-forskriften, og du må søke Miljødirektoratet om tillatelser før innførsel eller utførsel. For eksempel hvalprodukter, kaviar, koraller og marine souvernirer og fisk.
Les mer her!

 

Vi jobber for et mer bærekraftig reiseliv. Les mer om vårt arbeid her!

Hurtigsøk
Reisekalender
30/4Madeira med BlomsterfestivalFra kr. 21 990,-
30/4Seniorfavoritt - MallorcaFra kr. 12 990,-
23/5Den svenske vestkysten med GDFra kr. 11 950,-
4/6Kroatia - YogaturFra kr. 14 990,-
4/6Vandretur AlgarveFra kr. 15 990,-
5/6Jæren, Stavanger og Flor & FjæreFra kr. 12 990,-
10/6Vandretur AmalfikystenFra kr. 18 690,-
12/6Fottur i Dolomittene Fra kr. 17 990,-
23/6Vandringer og moskus på DovrefjellFra kr. 9 490,-
23/6Vakre Vestlandet med GDFra kr. 15 990,-
Kontakt oss
Booking tlf: 815 00 335
Grupper tlf: 24 10 12 80