Skip to main content

Evig sol over Senja

  • Rundreise
  • Norgesturer

Varierte, vakre og ville Senja er Nord-Norge for den kresne. Og dette er ikke stedet hvor du reiser for å sove bort sommernatta.

Tekst og foto: Runar Larsen / travelstock.com

En midtsommernattsdrøm i Nord-Norge: Klokka har passert midnatt, sola lyser som en gyllen kule over skjærgården. Den har ingen planer om å forsvinne bak horisonten. I mørket er alle ulver grå, i midnattssola er himmelen blå: Det er bare én ting å gjøre. Jeg må til fjells.TIL FJELLS. Bor du ved siden av et fjell, er det ikke sikkert du legger merke til det. Sånn var det også for Kathrine Gundersen (39), ekte senjaværing og nylig hjemvendt etter en periode i østlandseksil.
– Det er faktisk ikke så mange år siden jeg gikk opp på Segla for første gang. Det er sprøtt å tenke på; vi måtte nesten lete etter stien opp, sier Kathrine, som er eventkoordinator ved Hamn i Senja, vest på øya.

Takket være det nasjonale «Ti på topp»-prosjektet med kartlegging og merking av ruter, ble mange av Senjas turer mer tilgjengelige. For en øy med blikket vendt mot fiskefeltene på Norskehavet, er det lett å skjønne hvorfor svette fjellturer ikke hadde vært foretrukne rekreasjonsområder for lokalbefolkningen.

Nå er fjellene trekkplaster på spreke vandrere fra nært og fjernt. Ikoniske Segla (639 moh) lengst nord på Senja strekker seg rett opp fra havet, og kombinert med nærliggende Barden (659) har du en tur hvor spenning og dramatikk ikke står tilbake for Besseggen i Jotunheimen.
– Det var litt som at vi endelig oppdaget hvor vi bodde, smiler Kathrine.

TURISME. Det gjør også stadig flere turister. Senja er kjent som et «Norge i miniatyr», med kort vei fra fjord til fjell – og et hav av opplevelser på samme sted. Mens noen kommer for å gå i fjellet, lokkes andre av maritime gleder, med fisketurer blant holmer og skjær i selskap med havørn, skarv og sel. Dette er Norges nest største øy (etter Hinnøya), men i turistsammenheng er det ingen gigant. Det er likevel veldig mye spennende å ta seg til her ute i havgapet, og ser du etter et alternativ til turistfavoritten Lofoten er Senja et godt valg.

Sjekk ut vår tur: Vakre Senja og idylliske Hamn

Infrastrukturen for turister blir stadig bedre, men siden det ikke er flyplass på øya er det også litt kronglete å komme seg hit. Det karrige terrenget samt mange fjordarmer gjør dessuten at det tar tid å kjøre rundt. Kanskje har naturlige hindringer bidratt til å styre strømmen av masseturisme unna.MIDNATTSSOLAS RIKE. Senja er formet som en blekksprut: Hodet borrer seg inn i fastlandet, armene søker ut mot havet. Geografien er dramatisk, en norsk miniatyrvariant av Torres del Paine hvor taggete tinder reflekteres i vannet. Kontrasten mellom fjell og fjord gjør Norges neste største øy til et særegent sted. Fjellene på Senja virker aggressive, de er taggete og kvasse – lik tanngarden til et uhyre med kjeften delvis over vann. Loddrette klipper stuper ned i havet, topper ruver over skyer som øyer i himmelen. Naturen er både fryktinngytende og vakker.

Men jeg er i ei trygg havn; det gamle fiskeværet Hamn i Senja har vært overnattingssted siden midten av 90-tallet, og etter en moderne oppgradering framstår stedet som en førsteklasses kystresort i harmoni med de storslåtte omgivelsene. Her er det plass til store vennegrupper klare for eventyrlige opplevelser ut mot havet, men Hamn er også et fint sted for avslappende ferier med fokus på fred og ro. For min del blir det nærmest naturstridig å ta kvelden. De splitter nye Aurora-rommene har panoramautsikt mot havet. Det blir et luksusproblem når døgnrytmen sier søvn men sommernatta inviterer ut på nye eventyr.

Jeg lar lyriker Aslaug Låstad Lygre få siste ord i saken:
Vi skal ikkje sova bort sumarnatta,
Ho er for ljos til det.

Reis med Peer Gynt Tours: Vakre Senja og idylliske Hamn

Tannkosten får vente, jeg spenner på fjellstøvlene og lar søvnen seile sin egen sjø. Fjellet kaller. Sukkertoppen ruver 456 meter opp fra havet, halvannen times bratt vandring fra Hamn. Foruten et par skarv på fisketur og en havørn i det fjerne, er det ikke en annen sjel i sikte. Jeg setter meg ned og lar humla suse. Sola gløder, klokka viser 02:14. Dette er sjelefred.KOMFORT. Sommernatta varer evig, det gjør ikke en feriehelg i Nord-Norge. Men du får klemt inn mye på kort tid. Som en del av Norges nasjonale turistveger har Senja også mye å by på, deriblant flere vakre rasteplasser, samt et par helt spesielle offentlige toalett. «Gulldassen» er noe for seg selv, og på varme dager er dessuten Ersfjordstranda rett nedenfor den iøynefallende doen et yndet sted for en dukkert i omgivelser ikke helt ulikt Karibia - bortsett fra badetemperaturen.

Se vår tur: Vakre Senja og idylliske Hamn

Med base i idylliske og moderne Hamn i Senja, har du alt du trenger. En god restaurant med fokus på sjømat, en usedvanlig nydelig skjærgård perfekt for kajakkpadling – og spreke fjellturer for mosjonister så vel som erfarne fjellgeiter. Klar for litt velvære? Hamn i Senja har landets morsomste badestamp. En pensjonert fiskesjark har fått sitt siste hvilested på land, og fylles med varmt vann. En helt grei avslutning på spreke dager i fjellet.

Med spektakulære toppturer, idylliske overnattingssteder og padleturer ut mot havet er landets nest største øy sommerens heteste reisemål.

Hurtigsøk
Reisekalender
20/4Vandretur KyprosFra kr. 16 990,-
22/4Vandretur AmalfikystenFra kr. 18 390,-
30/4Madeira med BlomsterfestivalFra kr. 21 990,-
30/4Seniorfavoritt - MallorcaFra kr. 12 990,-
23/5Den svenske vestkysten med GDFra kr. 11 950,-
4/6Kroatia - YogaturFra kr. 14 990,-
4/6Vandretur AlgarveFra kr. 15 990,-
5/6Jæren, Stavanger og Flor & FjæreFra kr. 12 990,-
10/6Vandretur AmalfikystenFra kr. 18 690,-
12/6Fottur i Dolomittene Fra kr. 17 990,-
Kontakt oss
Booking tlf: 815 00 335
Grupper tlf: 24 10 12 80