Skip to main content

Emilia Romagna – Italienske delikatesser, kunst og kultur!

  • Temareiser
  • Rundreise

Denne italienske regionen, som ligger sør for Gardasjøen og nord for Toscana, er kanskje et mer ukjent og mindre besøkt område blant mange nordmenn enn andre deler av Italia. Er du imidlertid glad i italienske delikatesser, er det i dette området man finner opprinnelsen til Parmaskinken, Parmesanosten og Balsamico, for å nevne noe.

Tekst og foto: Marianne Kråbøl Forårsveen (2016)

Emilia Romagna - hjemmet til parmesanosten, sportsbiler og et mangfold kulturelle severdigheter

Visste du for eksempel at det tar minst 12 år å lage balsamicoeddik? Eller at den ekte parmesanosten, Parmigiano Reggiano, fortsatt produseres med håndkraft og bør lagres i minst 1 år? Osten ble skapt på Po-sletten i middelalderen og kan i dag kun produseres i Emilia Romagna og Lombardia. Her dyrkes også kjente vinmerker som Lambrusco og Sangiovese. Dette og mye mer får man både se, høre om og smake ved å besøke vingårder og produsenter i området.

I tillegg til å være et senter for mat er det også her vi finner bilfabrikanter som Ferrari, Lamborghini, Maserati og Ducati og du trenger ikke være spesielt bilinteressert for å bli fasinert av bilutstillingen og museet til Enzo Ferrari i Modena.

Modena er for øvrig en av Italias virkelig gamle byer, med et historisk bysentrum. Ved Piazza Grande, som er byens torg, ligger den gamle katedralen Duomo, med det 88 meter høye klokketårnet, og begge deler er på Unescos liste over Verdensarven. Her er det italienske dagliglivet vel så synlig som turismen og hver lørdag arrangeres det marked her.

Parma - synonymt med matglede og storslått arkitektur

Parma er en annen meget sjarmerende by med storslått arkitektur fra middelalderen.  Byen er synonymt med matglede og i gamlebyen ligger en rekke spesialbutikker som selger forskjellige lokalproduserte matvarer, ikke minst Parmesan-ost og Parmaskinke. Sistnevnte lagres for øvrig i 10 måneder og stemples med kronen til Parmas gamle hertugdømme. Det kan anbefales å besøke en av vingårdene utenfor byen for å kombinere vinsmaking med smaksprøver på Parmaskinke og ost!

Besøker man Parma i juni, kan man få oppleve matfestivalen som arrangeres her og som skaper ekstra liv og røre i byen.

Parma har også en verdenskjent operascene, Teatro Regio og en av byens store sønner er komponisten Giuseppe Verdi. Både hans barndomshjem og National Giuseppe Verdi Museum ligger utenfor Parma og er åpent for besøkende. Dersom operamusikk er en stor lidenskap er også den kjente operasangeren Luciano Pavarotti fra området, nærmere bestemt fra Modena, og også hans hjem er gjort om til museum.

Bologna - en autentisk opplevelse av Italia

Regionens hovedstad er Bologna. Til tross for at byen er meget severdig , har nok de største turiststrømmene gått til de mer berømte nabobyene som Venezia og Firenze. Det skal vi være glad for! Man får dermed en mer autentisk opplevelse av det ekte italienske dagliglivet. Her kan du sammen med italienerne nyte livet på en fortausrestaurant, utforske de mange og trange brostensbelagte gatene med spesialbutikker innen mat og håndverk, besøke det travle matmarkedet eller handle i mer fasjonable butikker. Byens vakre sentrum er godt bevart og du er omgitt av vakker arkitektur og flotte severdigheter midt i bybildet.

Etter å ha vært på studietur i Emilie Romagna, kan området varmt anbefales. Her blir du møtt med høflighet og imøtekommenhet av italienere som vet å nyte livet!

Kontakt Marianne eller en av hennes kolleger for å få skreddersydd en reise i Emilia Romagna for deres gruppe - klikk her!

Hurtigsøk
Reisekalender
23/5Den svenske vestkysten med GDFra kr. 11 950,-
4/6Kroatia - YogaturFra kr. 14 990,-
4/6Vandretur AlgarveFra kr. 15 990,-
5/6Jæren, Stavanger og Flor & FjæreFra kr. 12 990,-
10/6Vandretur AmalfikystenFra kr. 18 690,-
12/6Fottur i Dolomittene Fra kr. 17 990,-
23/6Vandringer og moskus på DovrefjellFra kr. 9 490,-
23/6Vakre Vestlandet med GDFra kr. 15 990,-
30/6Vandretur Hardangervidda og HallingskarvetFra kr. 9 990,-
10/7Fottur i Dolomittene Fra kr. 20 790,-
Kontakt oss
Booking tlf: 815 00 335
Grupper tlf: 24 10 12 80