Dagsprogram

  • 1. dag: Oslo - Brekken

    Avreise fra Oslo, og vi kjører nordover Østerdalen via Alvdal, Røros og frem til Brekken og Vauldalen Fjellhotell (miljøfyrtårn sertifisering), ca. 4 mil østover fra Røros. Om kvelden samles vi til felles middag, kaffe i peisestua, musikk og en svingom.

    Oslo - Brekken
  • 2. dag: Femunden

    Etter en tidlig frokost er det avreise til Sørvika hvor vi går ombord i båten Femund II. Den bringer oss til Femundshytta, som opprinnelig var en smeltehytte under Røros Kobberverk og som har historie helt tilbake til 1739. Her var et spennende kapittel innen norsk industrihistorie med rundt 200 personer tilknyttet smeltehytta på det meste. I dag er det kun en gård igjen, som vi skal besøke. Vi blir mottatt av Tommy og Chris som viser oss den nedlagte smeltehytta og forteller om livet ute i ødemarken. Servering av spekemat, skjørost og rømme, etterfulgt av en trivelig musikkopplevelse. Returen hjem etter denne spesielle dagen går gjennom villmark ved Femunds bredd.

    Middag på hotellet om kvelden, og deretter dans i peisestua.

    Femunden
  • 3. dag: Kalsa Gårdsbakeri, Boplassen Moa og Skottgården

    Gjennom flere århundrer har veien fra Sverige, gjennom Brekken og bygdene langs Aursunden til Røros vært en viktig ferdselsåre. Da gruvedriften startet, økte trafikken kraftig på denne strekningen. I dag vil vi få et innblikk i hvordan dette påvirket utviklingen på Brekken. Turen går først til det tradisjonsrike Kalsa gårdsbakeri der baksten foregår på gammelmåten med elting, kjevling og steking på takke.
    Her får vi høre historien om Brynhildsvoll og selvsagt smake på Toves uforglemmelige gode pjalter (kaffebrød). Vi lærer også om den samiske kulturen og hvilket matfat innsjøen Haugatjønna var for folket på Brekken. Vi stopper også ved boplassen «Bortpå Moa». Den siste familien som bodde der, hadde sju barn. De levde av jakt, fangst, fiske og dagarbeid. Det var alltid velstelt, rent og i orden. De fortalte: «Vi hadde lite, men nok til å ha det godt! Ikke fraus vi! Ikke svalt vi!»
    Vi tar også en titt innom på Bua, en nedlagt butikk som har beholdt sitt vareutvalg fra først på femti tallet. Neste stopp er Skottgården, hvor vi får servert dagens lunsj. Dette er en gammel skysstasjon, en ferdasgård. Det vil si at bonden pliktet å holde 4 hester til transport på den 35 km lange strekningen mellom Malmagen i Sverige og Jensvollen på veien mot Røros. Jorid og Ole Peder besitter mye kunnskap, og tar oss med på en reise i hvordan ferdas gård ble drevet.
    Middag etterfulgt av dans i peisestua.

    Kalsa Gårdsbakeri, Boplassen Moa og Skottgården
  • 4. dag: Dagen fri – middag i Volldalskoja

    I dag er dagen fri til egen disposisjon. Om det er ønskelig, kan vi besøke «søta bror» og la handlelysten få utløp. Felles lunsj på Vauldalen.
    Til middag dropper vi finstasen og kjører med hest til Volldalskoja. I et hus bygd av tømmer og stein, tuftet på gamle byggetradisjoner, blir det en helt spesiell stemning rundt bålet. Med felespill og visesang, serveres et utsøkt måltid fra fjellets eget spiskammer. Etter måltidet serveres kaffe fra svartkjelen, før hestene tar oss tilbake til hotellet.

    Dagen fri – middag i Volldalskoja
  • 5. dag: Brekken - Oslo

    Det er på tide å vende nesen hjemover, og i dag går turen via den flotte Grimsdalen til Dovre, og videre ned gjennom Gudbrandsdalen tilbake til Oslo.