Øst-Tyskland - Pensjonistuniversitetet Oslo

- "30 år etter murens fall" og konsert i Waldbühne


Dette er en lukket tur for Pensjonistuniversitetet Oslo

Status:
Ikke mulig å bestille

Dagsprogram

Lørdag 29. juni                 Oslo – Berlin – konsert med Berliner Philharmoniker
Oppmøte på Oslo Lufthavn Gardermoen til avtalt tid for flyreise til Berlin. Vi flyr med Norwegian DY1102 med avgang kl. 09.00 og ankomst Berlin Schönefeld Flyplass kl. 10.35. Her møter vi vår reiseleder og det blir busstransport til sentrum av byen, der vi avleverer bagasjen på hotellet vårt, Henri Hotel. 
Vi spiser lunsj på en lokal restaurant, før vi blir med på byvandring i Berlin. Vi bruker noe kollektivtransport underveis, og får se severdigheter som Potzdamer Platz, Philharmonien og sporene etter Berlinmuren. Vi spiser et lett måltid og har litt fritid på hotellet før vi tar kollektivtransport ut til Waldbühne for kveldens konsert med Berliner Philharmoniker .
Konserten starter kl. 2015.

Søndag 30. juni                Berlin – vandring i Kreuzberg
Frokost på hotellet. I dag legger vi ut på en vandring gjennom Kreuzberg, bydelen som under byens deling lå kloss opptil muren, men nå er midt i Berlin. Kreuzberg er dels preget av tyrkiske og andre innvandrere, dels av unge og «hippe» vestlige tilflyttere fra inn- og utland. Vi tar en pause på en av bydelens mange kaféer midtveis før vi etter etappe 2 tar lunsj. Dagens sightseeing avsluttes ved Riksdagsbygningen hvor det blir omvisning (med forbehold om plass).
Vi bruker kollektivtransport denne dagen. Om kvelden blir det felles middag.

Mandag 1. juli                  Berlin – Wörlitz – Halle – Bad Frankenhausen
Frokost på hotellet før utsjekk. Vi tar plass i bussen og kjører ca. halvannen time ned til park- og landskapsvernområdet Wörlitz. Her blir vi fram til lunsj. Vi vandrer gjennom Kontinentaleuropas første «engelske park» som med sine skulpturer, kunstige ruiner og merkelige hus er svært godt bevart. Vi besøker også det ditto autentiske slottet. Fyrsten som anla parken var en av de fremste talsmennene for opplysningstidens idealer, tanker fra Tyskland som fikk følger også for Norge på slutten av 1700-tallet. Etter lunsj fortsetter vi en snau times kjøring til Halle og besøker museet Franckesche Stiftungen. Den såkalte Halle-pietismen hadde stor betydning for åndslivet i Europa og Norge, for lutherdommens spredning internasjonalt og for skolevesenet og pedagogikken. Bygningene forfalt dramatisk under DDR, men en imponerende redningsaksjon fikk bevart dette anlegget med røtter tilbake til år 1700. Vi får omvisning, før vi rusler gjennom sentrum av «Händelbyen» Halle og tar en kaffepause før bussen plukker oss opp. Siste etappe går til Bad Frankenhausen, hvor vi skal bo på Hotel am Anger 5 i 3 netter. https://www.hotel-bad-frankenhausen.de/¨      
Det blir litt tid på egenhånd før vi spiser felles middag på en restaurant i nærheten av hotellet.

Tirsdag 2. juli                    Bad Frankenhausen
Frokost på hotellet. Det blir nå byvandring gjennom kurbad-byen. Så blir det buss opp til «bondekrigspanoramaet» som ruver på en høyde over byen. Det vi skal se er et 14 x 123 meter stort oljemaleri i 360 grader fra 1980-tallet. Det er utført i et historisk billedspråk som vitner lite om DDR, men snarere er en slags reise gjennom kunsthistorien. Det tar utgangspunkt i hendelser på 1520-tallet, altså under reformasjonen. Vi kjører en kort tur opp til Kyffhäuser borgen som delvis er en ruin, men som kan skilte med verdens dypeste borgbrønn og det gedigne Barbarossamonumentet i rød sandstein fra rundt år 1900. Anlegget troner over en bøkeskog med fin utsikt. Det blir lett lunsj her før vi fortsetter til den vakre bindingsverksbyen Stolberg. Her blir det en gåtur på en halvtime, tre kvarters gåtur langs sti gjennom bøkeskogen. Kaffepause og litt fritid i Stolberg før vi fortsetter til landsbyen Wippra. Her blir det en kort omvisning og prøvesmaking av repertoaret på det lille familiedrevne tradisjonsbryggeriet med samme navn. Så blir det typisk tysk middag ikke altfor sent i bryggeriets rustikke lokaler. Vi fortsetter langs små veier gjennom kupert landskap tilbake til Bad Frankenhausen, en tur på ca. en time. Mulighet for toalettpause halvveis.

Onsdag 3. juli                   Naumburg
Frokost på hotellet. Denne dagen bruker vi i Naumburg. Det tar 1 – 1,5 time å kjøre dit og vi besøker først domkirken, en av Tysklands vakreste gotiske katedraler, særlig kjent for de fantastiske «stifterfigurene» fra 1250-tallet, og de andre kunstverkene til «Mesteren fra Naumburg». Etter en kort byvandring blir det orgelkonsert i den praktfulle St. Wenzels-kirken ved byens hovedtorg. Hildebrandorgelet i Naumburg er det eneste helt autentiske «Bachorgelet» som er bevart og det har en helt spesiell klang. Vi tar lunsj ved torget, på en restaurant med eget mikrobryggeri, før vi kjører gjennom fin forstadsbebyggelse det korte stykket ned til Schulpaforta. Den nesten 500 år gamle internatskolen, som overlevde alle kriger og regimer, ligger på et 400 år eldre klosterområde. Schupforta var en viktig institusjon i det tidlige protestantiske skolevesenet. Vi får omvisning her. Skolen har også sin lille vingård- og prisbelønte årganger. Tilbake i Naumburg blir det trikketur med vinsmaking. Byen har ikke bare Tysklands eldste trikker, den er også hovedstad i vinregionen Saale-Unstrut, oppkalt etter de to elvene som møtes i området. Det blir middag i vindistriktet på tilbakeveien til Bad Frankenhausen.

Torsdag 4. juli                   Bad Frankenhausen – Sangerhausen - Berlin – Oslo
Frokost på hotellet før utsjekk og tidlig avreise. Vi kjører en halvtime opp til Sangerhausen og besøker Europarisarium som er verdens største rosesamling. Vi rusler gjennom roseparken og videre ned gjennom byen og tar en kopp kaffe og et kakestykke på et gammeldags konditori før vi fortsetter til Dessau. Her holdt Bauhaus-skolen til på 1920-tallet. Bauhaus fyller 100 år i 2019 og har vært en viktig inspirasjonskilde også for de norske funkisarkitektene. Vi avslutter med en god treretters lunsj på funkisrestaurant ved Elben. Det blir nå retur til flyplassen for flyreise hjem til Norge. Vi flyr med Norwegian DY1109 med avgang kl. 20.05 og ankomst Oslo Lufthavn Gardermoen kl. 21.45. Individuell hjemtransport fra flyplassen.

Det inngår en del vandring på denne turen.

 

Powered by Travelize