Refsnes Gods på Jeløy i Moss med NAF of Norsk Kulturarv

Østfold har et mangfold av muligheter, både når det gjelder kunst, natur og historie. Her gikk de gamle handelsveiene og fylket har som følge av dette mange flotte herregårder og det myldrer av historiske spor. Det blir en tur på Haldenkanalen, Norges eldste kanalsystem, med bl.a. Brekke Sluser, som er Europas høyeste sammenhengende slusetrapp på nesten27 meter. Det blir også en guidet tur i Gamlebyen i Fredrikstad, og i Møllebyen i Moss, som fikk Olavsrosa i april 2011.

Vi bor på Refsnes Gods, som har drevet med selskapeligheter i distriktet siden i 1770-årene. Hotellet har 61 rom og er medlem av De Historiske Hotel & Spisesteder. Refsnes Gods har en unik kunstsamling, her finnes det rundt 400 originale verk at både ny- og veletablerte kunstnere.

Dette er en medlemstur for NAF og Norsk Kulturarv

Status:
Ikke mulig å bestille

Dagsprogram

12. mai                 Ankomst Hotel Refsnes Gods
Individuell ankomst her fra ca. kl. 15.00 og innsjekk på hotellet.
Kl. 17.00 vil representanter fra hotellet fortelle om Refsnes Gods sin historie, og det vil bli en kort omvisning i kunstsamlingen, inkl. dere egne Munch-bilder. Etter omvisningen får vi så høre om stedets spennende industrihistorie.
Kl. 19.30 blir det 3-retters middag i Restaurant Munch.

13. mai                 Utflukt Haldenkanalen og Gamlebyen i Fredrikstad
Frokost på hotellet. I dag tar vi turen ned gjennom Østfold, til Tangen Brygge. Her går vi kl. 11.00 om bord i MS Brekke, som tar oss med på en 3 times tur på kanalen. Vi seiler først over Femsjøen, hvor det er gode muligheter for å se fiskeørn, før vi seiler videre inn Brekkeelva. Her kan vi se beverhytter og rester av tømmefløter-historie.   Spektakulære Brekke sluser løfter oss 27 meter opp til Stenselva. Vi cruiser videre til idyllen Krappeto, hvor vi snur for å oppleve å sluse ned Brekke sluser og returnerer til Tangen brygge. Underveis får vi servert dagens lunsj, bestående av viltgryte. Vi ankommer Tangen Brygge igjen ca. kl. 14.00.

Vi tar nå turen innom Fredrikstad, hvor vi skal besøke den gamle festningsbyen, Gamlebyen. Vi blir nå med på en historisk vandring i Gamlebyen.  Gamlebyen kan smykke seg med tittelen Nordens best bevarte festningsby med hovedsakelig 1700-talls bygninger, og festningsverk med voller, vanngraver og vollporter fra 1600-tallet. Sentralt i Gamlebyen finner vi Kongens Torv med Fredrikstads grunnlegger Fredrik 2. plassert på sokkel med blikket rettet østover. Arkitektonisk er gamlebyen en blanding av stilarter med størstedelen av bebyggelsen i empire. Flere store bybranner har ført til utjevning av trehusbebyggelse, men selv med myndighetenes pålegg om å bygge i mur, har innbyggerne av økonomiske hensyn valgt tre som bygningsmateriale. Etter rundturen her setter vi kursen tilbake til Refsnes Gods.
Kl. 18.00 samles vi for et kulturelt foredrag fra NAF og Norsk Kulturarv, som de har kalt « KULTUR – NATUR – TUR».
Felles 3-rettes middag i Kongesalen kl. 19.30.

14. mai                 Møllebyen og Galleri F15 – hjemreise
Frokost på hotellet og utsjekk.  I dag tar vi først turen til Moss. Moss er et av Norges eldste og mest allsidige industristeder. Møllebyen – som ligger ved Mossefossen – var tyngdepunktet for byens første industrielle epoke. Møllebyen utgjør den gamle bykjernen i Moss, og fremstår i dag som et unikt historisk bymiljø, der nye virksomheter etableres i de gamle husene. En guide blir med på en omvisning her i byen. Herfra tar vi så turen ut til Galleri F15, som ligger på Alby Gård. Galleriet er et av de eldste og mest anerkjente visningssteder for samtidskunst i Norge, opprettet i 1966. Her vises skiftende utstillinger gjennom hele året. Vi får omvisning her, og så blir det tid til å se seg litt rundt på egen hånd. Til avtalt tid kjører vi tilbake til Refsnes Gods, hvor det ny blir servert 2-rettes lunsj. Etter maten er det individuell hjemreise.

Kart

Powered by Travelize