Bårdshaug Herregård med NAF og Norsk Kulturarv

Bli med til trivelige Trøndelag! På Bårdshaug Herregård i Orkanger kan vi oppleve særpreget og atmosfæren fra en svunnen storhetstid. Her bodde arkitekten, gründeren og verdensmannen Christian Thams. Knyttet til samme mann er også Thamshavnbanen og Gamlegruva ved Løkken Verk. Dagens Bårdshaug består av herregården, flere sjarmerende bygg fra omkring 1890- årene og moderne hotellbygg fra 1980 (renovert 2003). Hotellet er omgitt av et stort grøntanlegg.

Dette er en medlemstur for NAF og Norsk Kulturarv

 

 

Status:
Ikke mulig å bestille

Dagsprogram

Onsdag 26. juni                               Ankomst Orkanger
Ankomst Orkanger og Bårdshaug Herregård i egen regi.  Den gamle herregården er for det aller meste bevart som på Christian Thams` tid. Den bærer preg av en usedvanlig internasjonalt engasjert mann, med tårnet, borggården og den imponerende haven utvendig samt innredning og utsmykning fra hele verden innvendig. I den nye hotellfløyen hvor vi bor, finner man alle moderne bekvemmeligheter. Innsjekk på hotellet fra kl. 15.00.
Kl. 17.00 blir det foredrag med eier og tidligere ordførere, Gunnar Lysholm, hvor vi får høre historien om Christian Thams og industrihistorien. Det blir også en omvisning i denne flotte herregården.
Kl. 19.00 samles vi til servering av en deilig middag, etterfulgt av hyggelig samvær. I jaktbaren kan vi se fotografier og jakttrofeer fra Christian Thams´ jaktopplevelser fra Afrikas savanner til Norges dype skoger.

Torsdag 27. juni               Utflukt med Thamshavnbanen til Løkken Verk
Vi starter dagen med frokost, før vi skal kjøre med Thamshavnbanen. Vi rusler bort til Bårdshaug Stasjon, hvor Thamshavnbanen starter. Turen går gjennom vakker trøndersk natur med skog og elv – kanskje får vi også se en laksefisker i Orkla. På turen får vi høre Thamshavnsbanens historie. Vi går av på Løkken Verk og fortsetter videre opp til ”Gammelgruva” Her blir vi tatt med på 400 meter inn i fjellet hvor vi får høre historier fra gruvearbeiderens arbeidsdag. Gruva har også blitt kalt ”Arbeidets og Slitets Katedral”, og her hadde bergmannen en daglig kamp mot den harde malmen for å holde liv i seg og familien. Det største rommet vi får se er ”Fagerlisalen” med en grunnflate på 1300 m2 og en takhøyde på 15 meter. Etter besøket i gruva blir det besøk i Informasjonssenteret. Vi spiser lunsj ved Bergmannskroa før vi tar toget tilbake til Bårdshaug igjen.  
Kl. 18.00 samles vi for et kulturelt foredrag fra NAF og Norsk Kulturarv, som de har kalt « KULTUR – NATUR – TUR»
Felles middag på hotellet kl. 19.30.

Fredag 28. juni                 Utflukt Ørlandet og Rissa
Frokost på hotellet. I dag tar vi en busstur til Ørlandet og Fosen. Det blir ferje over fjorden til Brekstad, før vi først tar turen til Austrått Fort. Dette er et anlegg som ble montert under den andre verdenskrig, og Trippelkanonen er en av hovedattraksjonene på fortet. Det enorme kanontårnet i 5 etasjer er det eneste gjenværende i verden, og kanonen veier nærmere 1000 tonn På vår omvisning får vi oppleve den enorme kanonen på nært hold. Den tar cirka en time og går ned fem etasjer i fjellet, gjennom hele kanontårnet, elektrisitetsverket og mannskapsforlegningen med plass for inntil 200 mann. Omvisningen tar ca. 1 time. Vi tar så turen til Austråttborgen og får guidet omvisning her. Austeråttborgen ble bygget i 1656 av rikskansler Ove Bjelke. Store deler av bygningene ble ødelagt av brann i 1916, men er senere blitt restaurert og fremstår i dag slik som det gjorde på 1600-tallet. Her har stormenn og adel bodd siden vikingtiden, med Fru Inger fra Austrått som den mest kjente.

Vi fortsetter så til Statsbygd og tar en avstikker ut om Råkvåg, et lite intimt fiskevær innerst i Stjørnfjorden i Rissa. Den unike gamle bryggerekken har stått siden det store sildefisket var over for en generasjon siden. I Statsbygd blir det lunsj på trivelige Flo & Fjæra, og deretter får vi omvisning i museet Kystens Arv, som forteller om trøndernes deltakelse i Lofotfisket. Museet har også eget båtbyggeri, Båtskott trebåtbyggeri. Båtbyggeriet er aktivt hele året, så det er bare å stikke innom for å se hva de bygger. Båtbygger Einar Borgfjord mottok prisen for beste handverk av Forbundet Kysten i 2014. Det blir tid til å se seg litt rundt her på egen hånd, før vi til avtalt tid tar plass i bussen og setter kursen mot hotellet igjen. Det blir ferje Rørvik-Flakk, før vi kjører tilbake til Bårdshaug.
Felles middag på hotellet om kvelden.

Lørdag 29. juni                 Orkanger – hjemreise
Etter frokost tar vi farvel med Bårdshaug Herregård for denne gang. Individuell hjemreise.

Kart

Powered by Travelize