Telemark og Setesdal med avisa GD

Med båttur på Telemarkskanalen

Telemark er på mange måter et spesielt område og et spennende reisemål. Det er rikt på både vill, frodig og vakker natur og er stappfullt av kulturhistorie. Vi skal ta oss en tur på Telemarkskanalen , som er en unik blanding av skaperverk og gammel ingeniørkunst. Setesdal ligger midt mellom øst og vest og landskapet varierer fra flate bygder til vilt og vakkert høyfjell. På vår tur skal vi nå få oppleve litt av det Telemark og Setesdal har å by på.

Status:
Ikke mulig å bestille

Dagsprogram

Søndag 26. august    Otta – Lillehammer – Gaustablikk Høyfjellshotell
Avreise med buss fra Otta til avtalt tid om morgenen. Bussen kjører via Gudbrandsdalen til Lillehammer med påstigning underveis. Turens neste etappe går via Dokka, Leira og over Golsfjellet til Gol. Videre fortsetter vi om Geilo og over mot Numedal og Rjukan. Det blir felles lunsj i løpet av dagen. Vi tar av og kjører opp til Gaustablikk Høyfjellshotell, som ligger 960 m.o.h., ved foten av Gaustatoppen. Her får vi tildelt våre rom, og om kvelden samles vi til felles middag.

Mandag 27. august   Gaustablikk – Rjukan – Hovden i Setesdal
Frokost på hotellet og deretter utsjekking. I dag kjører vi først til Rjukan, hvor vi skal besøke Industriarbeidermuseet på Vemork. Vi får omvisning i museet og et innblikk i industriarbeiderens liv og virke på et ensidig industristed, samt om krigshandlingene på Rjukan. I filmrommet vises en dokumentar om tungtvanns-sabotasjene. Galleri Vemork har salgsutstilling av Grafisk Kulturforum med maleri, grafikk, skulptur, rosemaling og fotografi. Museet har egen butikk. Vi spiser felles lunsj på museet, før turen fortsetter videre gjennom Telemark til Setesdal.  I Hovden tar vi inn på vårt hotell, Hovdestøylen Hotell, hvor vi skal bo i to netter. Felles middag på hotellet om kvelden.  

Tirsdag 28. august     Utflukt i Setesdal
Frokost på hotellet. I dag tar vi turen til Rysstad. Her besøker vi først Setesdalsmuseet.  Grunnstammen i samlingen på museet er ting fra den gamle bondekulturen. Museet har over 30 000 kulturhistoriske gjenstander og nesten 53 000 foto. Utstillinga «So gjekk me kledde i Råbyggjelaget» fokuserer på drakt og kultur i de forskjellige bygdene. Det blir omvisning i museet og deretter tid til å se seg rundt på egen hånd. Vi tar så turen til Sølvgarden Hotell og Feriesenter, som ligger en snau kilometer fra museet. Stedet ligger i idylliske omgivelser og er et populært stoppested for både lokale og gjennomreisende. Kjøkkenet legger vekt på mat med rot i norske mattradisjoner og kortreist mat, og her får vi servert dagens lunsj. Setesdal er ofte kalt Sølvsmeddalen, og på Sølvgarden bor 3. generasjon sølvsmed. Han er mester i filigran med håndlaget bunadssølv som spesialitet. Vi får omvisning, og vi avlegger også et besøk i Sylvbui, der det selges håndlaget bunadssølv og andre smykker. Retur til hotellet til avtalt tid. Om kvelden tar vi plass i bussen og kjører til Fjellgarden Hovden, som ligger øverst i Setesdal. Gården har lange tradisjoner innen fjellandsbruk og gårdsturisme. I tillegg til tradisjonell gårdsdrift driver de med kjøttproduksjon, har egen gårdsbutikk, tilbyr overnatting, servering og arrangerer kurs. De har fokus på lokalmat, dyrevelferd og gode råvarer. Her spiser vi kveldens middag (med forbehold), før vi returnerer til hotellet for overnatting.

Onsdag 29. august    Hovden – Dalen – Eidsborg – Vrådal
Frokost på hotellet og utsjekking. Turen går først i dag til det historiske Dalen Hotell. Her får vi servert kaffe og kake og en historisk orientering om hotellet. Muligheter for å se seg litt rundt på egen hånd etter kaffen. Herfra tar vi turen bort til Vest-Telemark Museum i Eidsborg. Museet ligger like ved Eidsborg Stavkirke og Vinlaus-gardene, med sin historie langt tilbake i tid. Her finnes tun med over 30 hus, Norges eldste ikke-kirkelige trebygning fra 1167 og Eidsborg stavkirke fra 1200-tallet. Vi starter besøket med omvisning i museet, før vi samles til felles lunsj på Museumskafeen. Etter maten blir det omvisning i Eidsborg Stavkirke og muligheter til å se seg rundt på egen hånd. Til avtalt tid tar vi plass i bussen og kjører ned til Vrådal. Her tar vi inn på Quality Straand Hotel Vrådal, hvor vi skal bo i to netter. Felles middag på hotellet om kvelden.

Torsdag 30. august         Utflukt til Morgedal og tur på Telemarkskanalen
Frokost på hotellet. I dag tar vi først turen til Morgedal, som blir kalt «skisportens vugge». Her besøker vi museet «Norsk Skieventyr», hvor vi får omvisning/orientering. Vi får bl.a. høre om Sondre Norheim, som blir kalt «den moderne skisportens far». Et multimedia program presenterer Morgedals historie og norsk ski- og polarhistorie, som startet 4 000 år tilbake i tid og ender med dagens snowboardere og twintip-utøvere. Utenfor kan vi se OL-ilden som brenner til evig tid ved Morgedalstjønna. Etterpå blir det en times kjøretur ned mot Lunde, for så å bli med på en båttur på Telemarkskanalen. Telemarkskanalen ble risset inn i fjellet for godt over 100 år siden, og da kanalen sto ferdig i 1892, ble den i Europa betegnet som et ”åttende underverk”. Kl. 13.05 er det båtavgang, og vi blir med opp til Kviteseid. Vi spiser felles lunsjbuffet om bord og ankommer Kviteseid kl. 16.20. Herfra blir det retur til hotellet. Felles middag på kvelden.  

Fredag 31. august                           Vrådal – Jevnaker – Otta
Frokost på hotellet og deretter utsjekking. Vi setter kursen hjemover og først kjører vi om Kongsberg og  Hønefoss til Jevnaker. Her tar vi en stopp for lunsj på Hadeland Glassverk. Etter maten blir det litt tid på egen hånd til å se seg rundt og mulighet for å besøke noen av butikkene på området. Turens siste etappe går via Gjøvik, Lillehammer og Gudbrandsdalen tilbake til Otta med avstigning underveis.

Powered by Travelize