Historiske Østfold og Sveriges skjærgård med avisa GD

Østfold har et mangfold av muligheter, både når det gjelder kunst, natur og historie. Her gikk de gamle handelsveiene og fylket har som følge av dette mange flotte herregårder og det myldrer av historiske spor. Østfold er også et flott utgangpunkt hvis man vil utforske Bohuslän som frem til midten av 1800-tallet tilhørte Kongeriket Norge. Ved Bohusläns kyst ligger Kosterøyene, et levende øysamfunn med ca. 300 innbyggere. Vestfold har et rolig kystmiljø og koselige småbyer og i Sandefjord ligger en stor del av opprinnelsen til Norges Hvalfangsthistorie, en historie som mange fra Gudbrandsdalen har tatt del i gjennom årenes løp.

Dette er en lesertur med avisa Gudbrandsdølen Dagningen.

Status:
Ikke mulig å bestille

Dagsprogram

Søndag 16. juni                 Otta – Oscarsborg Festning - Fredrikstad
Avreise fra Otta til avtalt tid med påstigning underveis nedover Gudbrandsdalen. Vi setter kursen sørover mot Østfold og stopper underveis for lunsj på et hyggelig sted. Ved Drøbak tar vi fergen over til Oscarsborg, for et besøk på denne vakre festningen med nasjonalhistorisk betydning. Vi tar fergen tilbake til fastlandet og fortsetter til Fredrikstad. Fremme i Fredrikstad sjekker vi inn på vårt hotell sentralt i «plankebyen», Quality Hotel Fredrikstad. Felles middag på hotellet om kvelden.

Mandag 17. juni              Rød Herregård og Fredriksten Festning
Frokost på hotellet. Herskapelige Rød er en helt unik opplevelse både ute og inne. Det mest spesielle med gården er at vi befinner oss i et hjem, der tiden har stått stille i mer enn 50 år. Dette er en av landets fineste og mest komplette herregårder med godt bevarte bygninger, barokkhave og parkområde. Her blir det omvisning og før vi fortsetter til Fredriksten Festning i Halden. Festningen ruver på høyden over Halden sentrum. Her falt Karl 12. i 1718, men den dag i dag er det uvisst hvem som skjøt. Det gamle tøyhuset på festningen er gjort om til en hyggelig kro. Vi blir møtt av en guide i flott festningsuniform som tar oss med på en times historisk vandring i festningsanlegget. Besøket avsluttes med en lunsj på kroen. Resten av ettermiddagen er til fri disposisjon i Fredrikstad før vi samles igjen til felles middag på hotellet om kvelden.

Tirsdag 18. juni                 Gamlebyen i Fredrikstad og middag på Herregården Østgaard
Frokost på hotellet. Vi besøker også Isegran Kulturhavn. Båter blir restaurert i de samme bygningene de engang ble bygget i, og historien blir videreført i en grønn oase midt i skjæringspunktet mellom by og elv! Vi blir så med på en byvandring i den gamle festningsbyen, Gamlebyen. Gamlebyen kan smykke seg med tittelen Nordens best bevarte festningsby med hovedsakelig 1700-talls bygninger, og festningsverk med voller, vanngraver og vollporter fra 1600-tallet. Sentralt i Gamlebyen finner vi Kongens torv med Fredrikstads grunnlegger Fredrik 2. plassert på sokkel med blikket rettet østover. Arkitektonisk er gamlebyen en blanding av stilarter med størstedelen av bebyggelsen i empire. Flere store bybranner har ført til utjevning av trehusbebyggelse, men selv med myndighetenes pålegg om å bygge i mur, har innbyggerne av økonomiske hensyn valgt tre som bygningsmateriale. Vi spiser lunsj på en restaurant i Gamlebyen og har litt tid på egenhånd før vi returnerer til hotellet. I kveld reiser vi til Østgaard, en gammel gård som første gang er nevnt i skriftlige kilder i 1390. Den har vært i familien Garder sin eie siden 1835 og har gjennom generasjoner drevet med tradisjonelt gårdsbruk. Gildehallen ligger i låvens tidligere møkkakjeller. De tykke og rustikke steinveggene ble bygd opp av slaver fra Fredriksten Festning, trolig i år 1636. Selve gården omringes av store og flotte grøntarealer. Vi får en omvisning på gården før det serveres en 2-retters middag i Gildehallen.

Onsdag 19. juni                   Koster rundt og skjærgårdslunsj med trubadur - Strømstad
Etter frokost forlater vi Fredrikstad og kjører til Strømstad. Her går vi om bord i båten til Koster. Kaffe og kake serveres om bord. Etter ca. 1,5 time legger vi til på Sydkoster, hvor Kosterbussene venter. I løpet av 1 times rundtur med blir vi fortalt historien om de vakre Kosterøyene. Båten tar oss deretter med til Furholmen Restaurant, rett utenfor Strømstad havn. Her får vi servert en lunsj med allsang til kaffen i et genuint Bohuslänsk sjøbodsmiljø. Etter mat, sang og eventuelt en svingom, reiser vi inn til Strømstad. Vi sjekker inn på Laholmen Hotel, som ligger midt i sentrum. Før middag serveres på hotellet om kvelden, kan det være hyggelig å rusle rundt i byen. 

Torsdag 20. juni               Strømstad – Hvalfangsthistorie i Sandefjord – Tyrifjord Hotel
Vi spiser frokost og går deretter om bord i Color Line som tar oss over til Sandefjord i løpet av en 2,5 times tur. Sandefjords historie er uløselig knyttet til hvalfangst. Hvalfangsmuseet er Nord Europas eneste i sitt slag og er et levende museum i stadig utvikling. Det var forretningsmannen Lars Christensen som i 1914 begynte å sysle med tanken om et museum over den omfattende hvalfangstnæringen han selv var en del av. Hvalbåten Southern Actor ligger store deler til kai ved Museumsbrygga. Dette er den eneste hvalbåten fra den moderne hvalfangstepoken som er i original stand. Båten deltok i hvalfangsten i Sydishavet fram til 1962. Vi får servert lunsj på Park Hotel, før vi besøker Midtåsen, skipsreder Anders Jahres bolig. Han er mest kjent som eier av hvalfangstselskapet Kosmos A/S, som opererte ut fra Sandefjord. Vi får en guidet vandring på eiendommens unike park, med skulpturer og fantastisk utsikt over byen og fjorden. Deretter kjører vi til Vikersund og Tyrifjord Hotel for middag og overnatting.

Fredag 21. juni                 Vikersund – Hadeland Glassverk - Otta
Etter frokost og utsjekk. Vi besøker først Vikersundbakken, Nordens eneste skiflyvningsbakke og verdens største hoppbakke. Her blir det omvisning i bakken og det vil også være mulig å gå til toppen, hvor «Vingen» ligger. Herfra er det en upåklagelig utsikt mot hoppbakken, Modum og mot Norefjell. På en klar dag ser man Gaustadtoppen. I Skiflyvningskroa er det salg av mat og souvernirer. Vi fortsetter videre over Hønefoss og til Jevnaker hvor Hadeland Glassverk ligger. Her blir det litt tid til å kikke i butikkene, før vi setter hjemreisen. Vi stopper ved Granavolden Gjæstgiveri for dagens lunsj, før vi kjører tilbake til Otta med avstigning som ved påstigning.

Powered by Travelize