Georgia med avisa GD

med Kaukasusfjellene!

Georgia er et land som ligger i beltet mellom Europa og Asia og er en tidligere Sovjetrepublikk. Landet er kjent for Kaukasusfjellene og Svartehavsstrendene. Det er berømt for klosteret Vardzia og de tradisjonsrike vindistriktene i Kakheti. I hovedstaden Tbilisi finner vi variert arkitektur og brosteinsbelagte gater

Status:
Ikke mulig å bestille

Dagsprogram

8. oktober                         Otta – Oslo Lufthavn
Avreise fra Otta til avtalt tid og busstransport til Oslo Lufthavn Gardermoen med påstigning underveis. Avgang med Turkish Air kl. 1755, via Istanbul. 

9. oktober                         Tbilisi med bysightseeing
Etter en mellomlanding i Istanbul, ankommer vi Tbilisi kl. 0305. Vi blir møtt av buss og lokalguide som tar oss med inn til sentrum og vårt hotell,  Astoria Tbilisi New Hotel,  hvor vi skal bo de neste dagene. Frokost serveres etter hvert og deretter tar vi en rolig formiddag.  
Dagens utflukt starter med en lunsj på en lokal restaurant før vi skal bli nærmere kjent med hovedstaden Tbilisi. I Tbilisi er det en blanding av myte og historie, kultur og tradisjoner, her møter man pittoresk natur og folkets gjestfrihet. Tbilisi er en blanding av kulturer, en lukt av krydder, forskjellige nasjoner som møtes på gaten, forskjellige religioner som deler samme gårdsplass. Dette er Tbilisi, byen som gjennom tidene har vært formet av handelsmenn, krigere, tyranner og diktatorer. Vi spaserer rundt i gamlebyen og puster inn den levende fortiden. I dag er Tbilisi en moderne by med kjente museer og teatre, kunstgallerier, kirker og arkeologiske utgravninger, svovelbadehus, smale gater og dekorerte balkonger. I løpet av denne dagen vil vi få se og oppleve både ny og gammel kultur, gamle kirker, byens eldste festning, fredsbroen over elven Mtkvari og hovedgaten Rustaveli hvor parlamentet og flere av de store museene holder til. Det blir mange inntrykk å fordøye i løpet av dagen. Om kvelden spiser vi en tradisjonell middag på en restaurant i byen med folkloreshow til.

10. oktober        Tbilisi – Bodbe – Sighnaghi – Gremi – Tbilisi
I dag skal vi besøke den pittoreske og mest fruktbare delen av Georgia , Kakheti. Dette området grenser til det store Kaukasus-området, hvor fjelltoppene er over 3000 meter. Denne regionen er selve opphavet til vinkulturen og vinfremstillingen.  Den fruktbare jorda, den brennende sola og hardt arbeid har gjort at man har kunnet utvikle rundt 500 varianter av vin i Georgia. Vi stopper først i Signaghi, som også kalles «Kjærlighetens by» på grunn av at man her kan gifte seg når som helst, til alle døgnets tider, i «Signaghi Wedding House». Byen er ellers berømt for sin vin- og teppekultur. Vi fortsetter til Bodbe Nonnekloster, stedet hvor Den Hellige Nino, den fjerde kvinnelige evangelisten,  er begravet.

Etter disse opplevelsene stopper vi på vingården Khareba, et av Georgias fineste vinhus. I dette området finnes det mange grotter som har fungert som oppbevaringslager for den lokale vinen og her skal vi selvsagt få smake på noen av dem. Det blir også servering av lunsj her. Etter et hyggelig besøk på Khareba fortsetter vi til Gremi, som fra gammelt av var en handelsby på Silkeveien. Byen ble jevnet med jorden på 1600-tallet og det som står igjen der i dag er Erkeengel-kirken og deler av den gamle festningen. Felles middag i Tbilisi før vi tar kvelden etter en begivenhetsrike dag.

11. oktober                        Utflukt til Kaukasusfjellene
For å se de høye fjelltoppene, de brølende elvene på nært hold og for å føle på fjell-livet reiser vi på utflukt til Georgias nordligste områder og til de store Kaukasusfjellene. Vi reiser mot Mtiuleti og Khevi-provinsene via en av landets eldste veier, den såkalte georgiske militære hovedveien. På veien besøker vi Mtskheta ‐ Georgias historiske hovedstad og landets religiøse senter, som ligger der hvor elvene  Aragvi og Mtkvari møtes.  Her ligger UNESCO attraksjonene Jvari, et korsformet kloster fra 6 århundret, bygget på toppen av en klippe, og Svetitskhoveli, den hellige katedralen fra det 11. århundre, hvor Kristi kappe er begravet. Vi fortsetter til Ananuri-slottet, som ble bygget av Hertugen av Aragvi tidlig på 1300-tallet og som ligger ved Zinvari-reservoaret. Her er det en vakker utsikt over Jinvali. Lunsj serveres i løpet av dagen.

Fra Ananuri kjører vi mot Mount Kazbek, som er en sovende vulkan og et av de største fjellene i Kaukasus. Det er også den 3. høyeste toppen i Georgia og ligger på grensen til Georgia’s Kazbegi distrikt og utbryterprovinsen Nord Ossetia . Vi ankommer Gudauri og vårt hotell for de neste to nettene, Gudauri Marco Polo Hotel. Middag på hotellet om kvelden.  

12. oktober                       Kaukasusfjellene og besøk hos en lokal familie
I dag besøker vi landsbyen Kazbegi, som ligger på 1740 meters høyde ved elven Terek. Nå er vi rett øst for Sør-Ossetia og bare noen få kilometer fra grensen til Russland. Kazbegi er først og fremst kjent for sine spektakulære omgivelser. Den endret egentlig navn til Stepantsminda i 2006, men det gamle navnet er fremdeles i daglig bruk i Georgia. Landsbyen har under 2000 innbyggere og ligger nede i en dal, omringet av fjell på alle kanter. Landskapet rundt er virkelig storslagent og trolig blant de mest imponerende i verden. På en høyde over byen kan vi se silhuetten av Gergeti-treenighetskirken, som også er et klassisk fotomotiv fra Kaukasus. Kirken er fra 1400-tallet og vi blir fraktet opp hit med mindre biler som er tilpasset til å kjøre på den bratte veien. Herfra har vi en storslått utsikt over fjellandskapet og vi befinner oss på 2170 meters høyde. Vi kjører ned til dalen Darial Gorge, som strekker seg helt til den russiske grensen. Vi skal deretter besøke en lokal familie til lunsj. Vertinnen vil vise oss hvordan man i denne regionen lager Khinkali, eller Georgiske dumpling og om noen ønsker å ta del i matlagingen, vil sjansen by seg. Vi nyter den lokale lunsjen og får også smake det lokal ølet. På utflukten skal vi også innom et sted hvor vi får smake på urtete og hjemmelaget syltetøy.
Vi returnerer til Gudauri for middag og overnatting.

13. oktober                        Kazbegi - Gori – Uplistsikhe – Château Mukhrani - Tbilisi
Etter frokost forlater vi Gudauri og Kazbegi for denne gang og setter kursen sørover mot Tbilisi igjen. I hjertet av Shida Kartli regionen  ligger byen Gori, kjent som Joseph Stalin’s fødeby. Her besøker vi Stalin-museet som blant inneholder en del av Stalins eiendeler, i tillegg til bilder, malerier og avisartikler. Vi får se huset hvor han ble født samt hans personlige togvogn. Vi fortsetter til Uplistsikhe som ligger ved Mtkvari-elven. Dette er en fascinerende, fraflyttet grotteby, som ble bygget fra tidlig jernalder til sen middelalder, og var et av handelsstedene langs Silkeveien. På det meste bodde det rundt 20 000 mennesker her. Restene av pakkhus og vinpresser i stein gir oss noen hint om datidens hverdag. Neste stopp er Château Mukhrani, en opplevelse for enhver som liker vin. Dette er vingården til prins Ivane Mukhranbatoni, som hadde en sentral rolle, både politisk og militært i Georgia på 1800-tallet. Her får vi en omvisning, vinsmaking og en tidlig middag før vi returnerer til Tbilisi og vårt hotell, Astoria Tbilisi New Hotel.

14. oktober                        Tbilisi – besøk på marked og «på sporet av norske forfattere»
Etter en god frokost på hotellet skal vi først besøke Tbilisi Holy Trinity Cathedral, som er den 3. høyeste øst-ortodokse katedralen i verden. Dette er en ny kirke som ble ferdigstilt i 2004. Vi besøker deretter byens marked hvor man kan finne alt fra smykker, malerier og krystall til traktordeler og militære medaljonger. Knut Hamsun oppholdt seg i Tbilisi i 1899, og bodde på Hotel London under oppholdet. Dette er ikke lenger et hotel i dag, men vi får se bygningen. På Kukia kirkegård finner vi graven til den norske forfatteren Dagny Juel, som også var modell for noen av Edvard Munchs malerier. Hun levde et dramatisk liv og endte sine dager her i Tbilisi i ung alder. Vi avslutter denne formiddagens opplevelser med en felles lunsj og deretter har vi ettermiddagen til fri disposisjon. Kanskje noen ønsker å prøve et av svovelbadene eller gjøre litt shopping. Dette er vår siste kveld i Tbilisi og Georgia og det blir derfor en avskjedsmiddag  på en hyggelig, tradisjonell restaurant med folkloreshow.

15. oktober                        Tbilisi – Oslo - Otta
Etter frokost blir det avreise til flyplassen for flyreisen hjem til Oslo. Avreise med Turkish Air kl. 12.05 med mellomlanding i Istanbul og ankomst Oslo Lufthavn kl. 16.55. Busstransport tilbake til Otta med avstigning underveis.

 

Kart

Powered by Travelize