Lesertur for GD og OA - fra Gjøvik til Cognac

Bordeaux, Saint Emilion og Cognac med besøk hos familien Braastad

Over hele verden er Bordeaux ensbetydende med vin. Ikke bare på grunn av de store vinmarkene som er Europas største, men mest fordi vi ikke kommer utenom Bordeaux området når det gjelder kvalitet og produksjonsmangfold. Byen har også mye annet å by på, vakker som den er med sin 1700-talls arkitektur. En sjarmerende liten storby med et livlig kulturliv. I Cognac vandrer du blant tusenvis av gamle eiketønner med velduftende cognac til modning. Du får høre spennende livshistorier og oppleve stolte familietradisjoner og kvalitetsprodukter på nært hold.

Braastad – Bache Gabrielsen
Alle dro de ut i verden på begynnelsen av 1900-tallet og alle endte de i Cognac.

Dette er en lesertur med avisa Gudbrandsdølen Dagningen og Opplands Arbeiderblad

Status:
Ikke mulig å bestille

Dagsprogram

Torsdag 29. august         Otta – Lillehammer - Gjøvik -Oslo – Bordeaux
Busstransport fra Otta til Oslo Lufthavn Gardermoen med påstigning underveis. Avgang med Norwegian DY 1452 kl. 17.50, ankomst Bordeaux kl. 20.40. I Bordeaux blir vi tatt imot og ønsket velkommen av norsktalende guide. Turen går deretter videre til vårt hotell, Hotel Ibis Centre Bordeaux Meriadek, et 3* hotell som ligger i sentrum. Les mer om hotellet: https://www.accorhotels.com/gb/hotel-0950-ibis-bordeaux-centre-meriadeck/index.shtml

Fredag 30. august           Cognac og besøk hos Braastad på Chateau de Triac
Dagens tema er konjakk! Sverre Braastad, opprinnelig fra Gjøvik, dro til Frankrike i 1899. Da han noen år senere giftet seg med arvingen til cognachuset Tiffon var den nest eldste bondesønnen fra Vardal-området blitt til en vingårdeiene franskmann. I dag er det barnebarna Antoine, Richard og Jan Braastad som driver den stolte og tradisjonsrike familiebedriften videre. Vi setter kursen mot fylket Charente, Cognacens territorium.  Her er det druen Ugni Blanc som dominerer. I konjakkens territorium ligger gård etter gård hvor vinen brennes til konjakk, som de store konjakkhusene trenger. I den fredelige småbyen Jarnac er det duket for et celebert besøk hos Braastad Cognac. Her blir det omvisning i lagerlokaler og brenneriet med en fra familien Braastad. Smaksprøver!

Etter omvisning reiser vi videre til Chateau de Triac hvor det venter oss en herlig «slottslunsj». Dette praktfulle stedet har vært i Braastad familiens eie siden 1946 og ligger nydelig til blant vinmarkene. Vi blir ønsket velkommen med en aperitiff og kanapeer etterfulgt av 4-retters lunsj med vin fra slottets vinmarker og kaffe avec XO inkludert. Etter en uforglemmelig lunsj hos Braastad-familien, og en pust i bakken i parken som omringer slottet, går turen tilbake til Bordeaux. Vel tilbake i Bordeaux ved 18-tiden, nyt livet med et glas vin ved en av byens mange barer. Spaser i smale kronglete gater i gamlebyen og/eller tilfredsstill ditt shopping-behov på det lokale markedet eller i hovedgaten rue Saint Catherine. Middag i egen regi denne kvelden.

Lørdag 31. august                           Saint Emilion, vinmarkene og Bordeaux by
Dagens utflukt går til Saint Emilion, en fantastisk middelalderby som er det perfekte utgangspunkt for å utforske områdets viner. Denne sjarmerende lille byen stammer helt tilbake til 700-tallet da eremitten Emilion gravde seg en hule i klippen her. Den ble siden fulgt av et kloster, og i middelalderen en liten by. Fra torget og klokketårnet har du flott utsikt over byen som klamrer seg til klippen den er bygget på og over bølgende vinmarker. Vinmarkene er fordelt over åtte kommuner rundt selve byen og er beskyttet av UNESCO som kulturskatt. Under Saint Emilion finnes ca. 200 kilometer tunneler i lys, porøs stein som er typisk for distriktet. Mange av disse tunnelgangene og hulene blir i dag benyttet til lagring av vin. Temperaturen er ideell for de edle dråpene som Saint Emilion-vinen er kjent for å være.

Turen avsluttes med en piknik i Château Haute Sarpe hvor det blir omvisning og prøvesmaking Grand Cru Class. Ekte fransk piknik med bugnende bord av ost, spekemat, salater, frukt og grønt. Dette nydelige slottet er et av de eldste i Saint Emilion. Dagens eiere er familien Joseph Janoueix som driver dette slottet samt 5 andre i Saint Emilion distriktet. Chateau Haut Sarpe ble bygget ved slutten av 1800-tallet, inspirert av solkongens Trianon i Versailles-parken.

Ettermiddagen er fri til egen disposisjon til å nyte atmosfæren i Bordeaux. Bordeaux's arkitektur kommer nå til sin rett når 17- 1800 talls fasadene igjen er blitt lyse og vakre. Mange av kvartalene minner om en vandring gjennom deler av Paris. Så vi blir ikke forbauset da vi får høre at byen kalles for nettopp Lille Paris. Gamlebyen er bydelen som er spesielt hyggelig å spasere rundt i, og det er stort sett gågater. Shoppingmulighetene er også utrolig mangfoldige og gode både hva gjelder klær og sko. Det er dessuten vanskelig å unngå å legge turen om en delikatesseforretning når en befinner seg et sted der både and i forskjellige varianter og eksklusiv sjømat er blant de daglige ferieutfordringene.

Guidet spasertur i Bordeaux (ca. 1,5 time) på vei til kveldens restaurant. Vi får se Place Gambetta, «Det gylne triangel», Quinconces, Place de la Bouse med sitt vannspeil, Place Pey Berland og ikke å forglemme Gamlebyen. De historiske monumentene ligger der som perler på en snor. Felles 3-retters avskjedsmiddag i en av byens restauranter.

Søndag 1. september    Bordeaux – Oslo – Gjøvik -Lillehammer - Otta
Frokost på hotellet og utsjekk. Til avtalt tid blir det transport til flyplassen for avgang med Norwegian. Ankomst Oslo Lufthavn kl. 14.15. Busstransport tilbake til Otta med avstigning underveis.

Kart

Powered by Travelize