Skip to main content
Femunden

Vauldalen og Femunden med GD

Femund IIFemund II
SkottgårdenSkottgården. Foto: Kathrine Sørgård
VauldalenVauldalen
VolldalskojaVolldalskoja

«Generasjoner kommer og går, men Vauldalens verdier består. Som gjest hos oss er du ikke et nummer i rekken, men vår gjest»

Gjestfriheten står i høysetet hos vertskapet på Vauldalen. Med fjellet som ramme får vi et opphold knyttet opp mot områdets historiske og kulturelle tradisjoner, med opplevelsesrike utflukter og interessante historier.

Noen av turens opplevelser:

 • Folldal Gruver
 • Båttur på Femund og besøk ved Smeltehytta
 • Kalsa Gårdsbakeri og lunsj på Skottgården
 • Fünesdalen i Sverige
 • Hyggekveld i Volldalskoja med trubadur
 • Huset Aukrust i Alvdal
 • Alle måltider og utflukter inkludert!
Hurtigsøk

Dagsprogram

 • 1. dag: Folldal gruver - Vauldalen

  Avreise fra Moelv og påstigning underveis via Lillehammer og opp gjennom Gudbrandsdalen. Vi kjører videre til Hjerkinn og til Folldal hvor vi besøker Folldal Gruver ed lunsj på Gruvekroa. Det blir orientering og gruvedriften og togtur inn i gruva til Worms Hall, som ligger 600 meter inne i fjellet. Vi besøker steinbutikken, museet, nasjonalparksenteret, gruveutstillingen eller arbeiderbevegelsens utstilling. I museet blir vi bedre kjent med fjellets hemmeligheter og menneskene som drev dem ut og her er også en utstilling om natur, dyreliv og nasjonalparker i regionen.
  Fra Folldal fortsetter turen via Alvdal, Røros og frem til Brekken og Vauldalen Fjellhotell, ca. 4 mil østover fra Røros.
  Om kvelden samles vi til felles middag, kaffe i peisestua, musikk og en svingom.

 • 2. dag: Kalsa Gårdsbakeri og Skottgården

  Gjennom flere århundrer har veien fra Sverige, gjennom Brekken og bygdene langs Aursunden til Røros vært en viktig ferdselsåre. Da gruvedriften startet, økte trafikken kraftig på denne strekningen. I dag vil vi få et innblikk i hvordan dette påvirket utviklingen på Brekken. Turen går først til det tradisjonsrike Kalsa gårdsbakeri der baksten foregår på gammelmåten med elting, kjevling og steking på takke.
  Her får vi høre historien om Brynhildsvoll og selvsagt smake på Toves uforglemmelige gode pjalter (kaffebrød).
  Vi lærer også om den samiske kulturen og hvilket matfat innsjøen Haugatjønna var for folket på Brekken.
  Vi stopper også ved boplassen «Bortpå Moa». Den siste familien som bodde der, hadde sju barn. De levde av jakt, fangst, fiske og dagarbeid. Det var alltid velstelt, rent og i orden.
  De fortalte: «Vi hadde lite, men nok til å ha det godt! Ikke fraus vi! Ikke svalt vi!»
  Vi tar også en titt innom på Bua, en nedlagt butikk som har beholdt sitt vareutvalg fra først på femti tallet.
  Neste stopp er Skottgården, hvor vi får servert dagens lunsj. Dette er en gammel skysstasjon, en ferdasgård. Det vil si at bonden pliktet å holde 4 hester til transport på den 35 km lange strekningen mellom Malmagen i Sverige og Jensvollen på veien mot Røros. Jorid og Ole Peder besitter mye kunnskap, og tar oss med på en reise i hvordan ferdas gård ble drevet.
  Middag etterfulgt av dans i peisestua i kveld.

  SkottgårdenSkottgården. Foto: Kathrine Sørgård
 • 3. dag: Femunden

  Etter en tidlig frokost er det avreise til Sørvika hvor vi går ombord i båten Femund II. Den bringer oss til Femundshytta, som opprinnelig var en smeltehytte under Røros Kobberverk og som har historie helt tilbake til 1739. Her var et spennende kapittel innen norsk industrihistorie med rundt 200 personer tilknyttet smeltehytta på det meste. I dag er det kun en gård igjen, som vi skal besøke. Vi blir mottatt av vertskapet som viser oss den nedlagte smeltehytta og forteller om livet ute i ødemarken. Servering av spekemat, skjørost og rømme.
  Middag på hotellet om kvelden, og deretter dans i peisestua.

  Femund IIFemund II
 • 4. dag: Grensetur til Funäsdalen – middag i Volldalskoja

  I dag besøker vi «søta bror» og lar handlelysten få utløp, før vi spaserer i Fornminnesparken med servering av kaffe og gräddvaffel.
  Vi er tilbake på Vauldalen til lunsj før vi kan slappe av i ettermiddag.
  Til middag dropper vi finstasen og kjører med hest til Volldalskoja. I et hus bygd av tømmer og stein, tuftet på gamle byggetradisjoner, blir det en helt spesiell stemning rundt bålet.
  Med felespill og visesang, serveres et utsøkt måltid fra fjellets eget spiskammer. Etter måltidet serveres kaffe fra svartkjelen, før hestene tar oss tilbake til hotellet.

  VolldalskojaVolldalskoja
 • 5. dag: Huset Aukrust – hjemreise

  I dag går turen hjemover med en stopp på Huset Aukrust i Alvdal. Her får vi ta del i multikunstneren Kjell Aukrusts vell av tegninger, bøker og filmer, aktiviteter, malerier og oppfinnelser. Bli med på rakettverksted, få bildet ditt på trykk i "Flåklypa tidende" og hør Kjell lese høyt fra bøkene sine. Kos deg med en spesialtilpasset mjølkesjokolade fra Reodor Felgens sjokolademaskin mens du ser film i Flåklypasalen eller slapp av i Solan Gundersens kafé og nyt utsikten mot majestetiske Tron og Husantunet med sine værbitte hus. Etter omvisning og lunsj i Alvdal setter vi kursen hjemover via den flotte Grimsdalen til Dovre, og videre ned gjennom Gudbrandsdalen. Avstigning som ved påstigning første dag.

Kart

Reisekalender
30/9Ljubljana - Weekendtur fra KristiansundFra kr. 7 490,-
7/10Oslo - Musikalen CHESS med GDFra kr. 6 450,-
10/10Magiske JordanFra kr. 20 990,-
10/10Vandretur AmalfikystenFra kr. 15 990,-
11/10Vandring og vin i ToscanaFra kr. 13 990,-
12/10Vandretur Paros - HellasFra kr. 15 990,-
17/10Vandretur Catalonia - Costa BravaFra kr. 13 990,-
19/10Elvebåtcruise - RhonedalenFra kr. 15 990,-
20/10Vandretur AndaluciaFra kr. 11 990,-
21/10Melia Costa del Sol - 3 uker - fra SandefjordFra kr. 17 490,-
Kontakt oss
Booking tlf: 815 00 335
Grupper tlf: 24 10 12 80