Skip to main content

Vakre Senja og historiske Harstad

Lesertur avisa GD 10.-14. august 2021

Senja kan være helt magisk! Midnattssolen, fjellet som ruver i landskapet og krystallklart vann blant nesten 100 øyer i Bergsfjorden gir en fascinerende ramme. På yttersiden av øya snirkler Den Nasjonale Turistveien seg langs fjordarmene og mellom fargerike fiskevær. Fortellertradisjonen er minst like rik som naturen er frodig og sagnet om «Senjatrollet» og «Mannen i Ausa» er to av de mest kjente. Vi bor på Hamn, et gammelt handelssted og fiskevær fra 1881, og som var fiskemottak helt frem til 1990. I dag er Hamn en perfekt base for å nyte noe av det vakreste Norges natur kan vise frem.

 • Opphold i fantastiske omgivelser på særegne Hamn i Senja
 • Se solnedgangen fra en utendørs «Hot Tub»
 • Fjordcruise på Bergsfjorden
 • Den Nasjonale Turistveien
 • Historiske Bjarkøy og Trondenes
Hurtigsøk

Dagsprogram

 • 1. dag: Ankomst Hamn i Senja

  Avreise fra Otta med opphenting gjennom Gudbrandsdalen. Avgang fra Oslo Lufthavn kl. 0900 med ankomst Bardufoss kl. 1045. Fra Bardufoss får vi en times busstur via indre Troms til Finnsnes, som er administrasjonssenter i Senja kommune. Vi fortsetter over Gisundbrua til Senja og stopper for en deilig lunsj på Senjastua, som er kjent for å servere ekte nordnorsk matopplevelse basert på lokale råvarer og tradisjonsrike oppskrifter fra Senja. Fra Silsand krysser vi Senja på tvers og ankommer Hamn på vestkysten av øya. Hamn betyr «Havn» og det er nettopp en trygg havn stedet har vært for mange fiskere i hundrevis av år, der det ligger ytterst mot Storhavet.

  Vi ønskes varmt velkommen til et hyggelig opphold i fantastiske omgivelser! Før middag blir det historiefortelling om Hamn og en kort vandretur i fjæra. Servering av 2-retters middag og kaffe i Storbrygga Spiseri, helt på kaikanten med storslått utsikt over havna og fjellene rundt.

  Ankomst Hamn i Senja
 • 2. dag: Utflukt langs Den Nasjonale Turistveien

  Sammen med en lokalguide går dagens utflukt langs deler av den Nasjonale turistveien, som slynger seg langs yttersiden av Senja. Dette er en 102 km lang vei mellom Gryllefjord og Botnhamn, som snor seg inn og ut av fjordene hvor vannet er rent, klart og kaldt. De bratte fjellene som stuper rett ned i havet er det mest markante kjennetegnet på strekningen. I Bergsbotn ligger utsiktsplattformen som løfter oss over den mektige naturen og på Tungeneset kan vi gå på gangbanen i sibirsk lerk som fører oss utover svabergene. På de forunderligste steder ligger det små fiskevær og hus som har klort seg fast og midt ute i Øyfjorden ligger utrolig Husøy hvor de eldste husene er bardunert fast for å tåle den sterke vinden. Senja reflekterer det robuste og alvorlige fra en tid hvor folk måtte klare seg av fiske og karrig jordbruk. Det blir servering av en felles lunsj i løpet av utflukten. Kjøreturen tilbake til Hamn går på østsiden av Senja og vi får selv erfare hvorfor det sies at øya representerer et Norge i miniatyr.

  Før middag kan vi rusle ned på fiskebrygga og til båthavna i Hamn, eller sette oss på svaberget under fyrlykta og nyte den flotte utsikten over Bergsfjorden. Servering av 2-retters middag og kaffe i Storbrygga Spiseri.

  Utflukt langs Den Nasjonale Turistveien
 • 3. dag: Senja – valgfri formiddagsutflukt, fjordcruise ettermiddag/kveld

  Denne dagen kan man velge om man vil ta det med ro og nyte dagen i Hamn, eller om man vil være med på en vandretur. Vandreturen går til utsiktspunktet i Sukkertoppen-fjellet, som ligger rett ved Hamn. Herfra har vi en flott utsikt over Bergsfjorden. Guide er med på turen og forteller om det vi ser. Turen tar ca. 2,5 time. Ekstra påmelding og pristillegg.

  På Hamn finnes utendørs «hot tubs» (boblebad) og en ettermiddag under åpen himmel (i all slags vær) er et deilig avbrekk. Uformelle, maritime badedrakter tilbys som en del av pakken. Pristillegg og bør forhåndsbestilles. Det sies ellers at det er sunt med et kaldt bad og her har vi Atlanterhavet rett utenfor stuedøra som kan testes ut. Badstue er tilgjengelig.

  I ettermiddag/kveld skal vi på fjordcruise i Bergsfjorden, en tur som byr på naturskjønne og eksotiske omgivelser. Til tross for strålende vakre strender, karibisk atmosfære og farger i skjærgården, vil temperaturen fort minne deg på at du faktisk er nord for Polarsirkelen. Ofte møter vi nysgjerrige seler, de elegante skarvene og havørnene. Magiske og unike naturopplevelser du kun finner her utenfor kysten av Nord-Norge. Middagen nytes nok en gang i Storbrygga Spiseri på kaikanten.

  Senja – valgfri formiddagsutflukt, fjordcruise ettermiddag/kveld
 • 4. dag: Senja – Bjarkøy – Harstad

  En ny og opplevelsesrik dag er i vente og det blir en tidlig avreise fra Hamn. Vi kjører til Skrolsvika og tar hurtigbåt over til Bjarkøy som ligger mellom Senja og Harstad. Bjarkøy er en historisk øy som er nevnt i Snorres kongesagaer. Dette var hjemstedet til Tore Hund og hans søster Sigrid Toresdatter. Her ligger også Bjarkøy batteri som sannsynligvis er et av de nordligste, tyske kystbatteriene som fikk stå urørt etter at okkupasjonsmakten trakk seg tilbake fra Finnmark i 1944-45. Kystbatteriet er derfor et viktig kulturminne med en unik, nasjonal historie fra krigens siste fase i nord.

  Vi får en omvisning på øya med lokalguide før vi kjører Bjarkøyforbindelsen, en veiforbindelse mellom øyene Bjarkøy, Grytøya og Sandsøya i Harstad kommune. Dette erstatter et tidligere fergesamband og består av en undersjøisk tunnel og fire broer, som ble åpnet i 2018.

  Fra Bjørnerå på Gryteøya blir det en kort fergetur over til Stornes på Hinnøya. Etter ca. 15 minutters kjøring ankommer vi Røkenes Gård som drives av 10. generasjon Kulseng. Hovedhuset er fra 1750 men det er i det gamle fjøset fra 1899 vi skal nyte et deilig lunsjmåltid i rustikke omgivelser. Lokalet er restaurert og bygget om og de gamle tømmerveggene prydes av kunst av Karl Erik Harr og søsknene Eva og Jan Harr fra Harstad. I tillegg til en 2-retters lunsj/middag får vi også servert gårdens historie samt omvisning.

  I Harstad sjekker vi inn på Scandic Harstad og resten av ettermiddagen og kvelden er til egen disposisjon.

  Senja – Bjarkøy – Harstad
 • 5. dag: Harstad og Trondenes - hjemreise

  Etter frokost og utsjekk skal vi i dag besøke Trondenes, som er en skattkiste av severdigheter. Her ligger Trondenes Historiske senter, Middelaldergården, kirken og Trondenes Fort. Utstillingene på senteret gir en innsikt i 1000 år med plog, kors og sverd. Historien forsterkes gjennom bruk av multimediashow, lys, lyd og lukt. Like ved ligger Middelaldergården, som illustrerer et vanlig gårdsbruk på 1200-tallet og her kan vi møte både husfrua Jorunn, drengen Haldor, tjenestejenta Frøydis og odelsgutten Sverre. Trondenes kirke er verdens nordligste steinkirke fra middelalderen og her blir det en omvisning.

  Vi spiser felles lunsj på senteret før vi må tenke på å sette kursen mot Evenes for hjemreisen. Avgang fra Evenes kl. 1730, med ankomst Oslo Lufthavn kl. 1915.

  Harstad og Trondenes - hjemreise

Kart

Reisekalender
22/8Vandretur ValdresFra kr. 8 490,-
23/8Vauldalen og Femunden med GDFra kr. 13 850,-
24/8Jæren, Stavanger og Flor & FjæreFra kr. 10 990,-
24/8Vandretur AndorraFra kr. 14 990,-
26/8Seniordans Trøndelag - Røros med overnatting og måltiderFra kr. 4 590,-
26/8Seniordans Trøndelag - Røros uten overnatting og måltiderFra kr. 745,-
28/8Vandringer og moskus på DovrefjellFra kr. 7 990,-
7/9Fottur Dolomittene Fra kr. 13 990,-
11/9Vandretur Hardangervidda og HallingskarvetFra kr. 8 790,-
12/9Vandretur AmalfikystenFra kr. 15 990,-
Kontakt oss
Booking tlf: 815 00 335
Grupper tlf: 24 10 12 80