Skip to main content
Kristiansund. Foto: Johan Wildhagen

Kystkultur på Nord-Vestlandet med GD

AtlanterhavsveienAtlanterhavsveien
Edøy KirkeEdøy Kirke. Foto: Wigdis Wollan
HavørnFoto: Wigdis Wollan
Sundbåten KristiansundSundbåten. Foto: Jonny Hammerø
Saga SiglarSaga Siglar
SmølaSmøla. Foto: Wigdis Wollan
SmølaSmøla. Foto: Heidi Gøperød
VeiholmenVeiholmen. Foto: Wigdis Wollan

-med Kristiansund, Smøla og Håholmen

En tur fylt med flotte kultur- og naturopplevelser! Klippfiskens hovedstad Kristiansund ligger vakkert til, ytterst mot havet på fire øyer som sammen danner et unikt havneområde. Byen er tuftet på fiske, og særlig på den saltede og tørkede torsken vi kaller klippfisk. Byen ble nesten utslettet i 1940. Likevel har den et særpreg ved de glade fargene som husene er malt i. På Smøla får vi oppleve kystkultur helt i havgapet.

Noen av turens høydepunkter:

 • Klippfiskbyen Kristiansund
 • Havnesightseeing med Sundbåten
 • Historier og middag på Håholmen
 • Smøla med Gurisenteret og Veiholmen
 • Alle måltider og utflukter inkludert!
Hurtigsøk

Dagsprogram

 • 1. dag: Ankomst Kristiansund

  Avreise kl. 09.00 fra Moelv, og turen går via Lillehammer og Gudbrandsdalen til Dombås. Påstigninger underveis. Turen fortsetter opp til Hjerkinn og over Dovrefjell til Kongsvold Fjeldstue hvor vi får servert dagens lunsj. I Kristiansund sjekker vi inn på Quality Hotel Grand, hvor det blir felles middag.

 • 2. dag: Klippfiskens hovedstad, Kristiansund og Håholmen

  I dag skal vi bli bedre kjent med klippfiskens hovedstad. Med Atlanterhavet som nærmeste nabo, og spredt over det som lokalt kalles «de fire land», ligger Kristiansund. Byen er tuftet på fiske, og særlig på den saltede og tørkede torsken vi kaller klippfisk. Ved Fisketrappa/Rådhusplassen står byens mest kjente og kjære skulptur, Klippfiskkjerringa, som er en hyllest til de tøffe kvinnene som jobbet på klippfiskbergene. Byens eldste bevarte bebyggelse ligger på Innlandet, hvor Klippfiskeventyret på 17- og 1800-tallet bidro til utbygging og vekst og vi tar en spasertur mellom gamle bygninger og trange gater på Tahiti, som bydelen også kalles. Sundbåten tar oss til gamlebyen og Vågen med brygger og verft fra 1600 – 18 00 tallet. Sundbåten i Kristiansund har en lang og spennende historie. Den er byens kulturminne og verdens eldste selskap for kollektivtransport. Siden 1876 har båtene trafikkert mellom sundene i byen. Det er både praktisk, trivelig og miljøvennlig å benytte båtene for å komme seg over sundet.

  Lunsj serveres på Smia Fiskerestaurant. Bygningen her ble brukt som smie fra 1787 og i 200 år, før den ble restaurant i 1994. Her får vi servert «Nordmørsk småmat på fat» (tapas).

  I kveld blir det utflukt til Håholmen og på veien dit kjører vi deler av Atlanterhavsveien, før det blir båt over til øya Håholmen som opprinnelig var et samfunn basert på handel, fiske og sjøtransport. I 1989 gav Kari og Ragnar Thorseth fiskeværet nytt liv. I Saga Siglar Hallen vises Vikingknarren Saga Siglar, som Ragnar Thorset reiste jorda rundt med, og en mengde gjenstander fra denne og andre eventyrlige ferder. Besøket i hallen avsluttes med en film om Ragnar Thorseths mange eventyrlige reiser, før man går til dekket bord i restauranten. Retur fra Håholmen igjen kl. 20.30.

  Saga SiglarSaga Siglar
 • 3. dag: Smøla – kystkultur i havgapet

  Dagens utflukt går til Smøla, som er en øykommune som ligger helt ytterst mot Atlanterhavet. Landskapet er «prærieaktig» med en fantastisk skjærgård som består av mer enn 6000 øyer, holmer og skjær. Smøla har trolig verdens tetteste havørnbestand med rundt 50 hekkende havørnpar! Vi kjører ferje fra Seivika til Tømmervåg på Tustna, deretter fra Sandvika – over til Edøya, hvor vi møter vår lokalguide. Nå er vi på historisk grunn. Edøy gamle kirke er en av de to eldste steinkirkene på Nordmøre, trolig fra ca. 1190, og med et gårdsanlegg som var kjent allerede i vikingtiden.

  Vi besøker Gurisenteret, et kultursenter som bl.a. inneholder et stort amfiteater og et opplevelsessenter. Sommeren 2021 åpnes en ny utstilling om «Havbruks- og laksenæringen».
  Her blir det også servering av kaffe og svele.

  På Smøla finner vi Smøla Vindpark, som er Norges største vindmøllepark. Den har totalt 68 turbiner, og har en planlagt årsproduksjon på 450 GWh, som tilsvarer normalt forbruk for ca. 20 000 hus stander. Vår lokalguide fortelle entusiastisk om øykommunen, i nåtid og i fortid. Vi kjører helt ut til spissen av øya til fiskeværet Veiholmen, som er et levende fiskevær hvor båtene kommer inn med fangst og hvor sjøfugl og havørn markerer at her er det mat og få.

  Dagens lunsj serveres på Veiholmen Brygge og vi tar oss deretter litt tid til å se oss litt rundt her i havgapet. (Utfluktens varighet; ca. 0830 – 1700.)
  Middag på hotellet i kveld.

  SmølaSmøla. Foto: Heidi Gøperød
 • 4. dag: Romsdalsalpene og hjemreise

  Hjemturen går via Molde og gjennom Romsdalen til Lesja og Dombås hvor vi stopper for dagene lunsj.
  Fortsetter videre nedover Gudbrandsdalen til Lillehammer/Moelv med avstigning som ved påstigning første dag.

Kart

Reisekalender
30/9Ljubljana - Weekendtur fra KristiansundFra kr. 7 490,-
7/10Oslo - Musikalen CHESS med GDFra kr. 6 450,-
10/10Magiske JordanFra kr. 20 990,-
10/10Vandretur AmalfikystenFra kr. 15 990,-
11/10Vandring og vin i ToscanaFra kr. 13 990,-
12/10Vandretur Paros - HellasFra kr. 15 990,-
17/10Vandretur Catalonia - Costa BravaFra kr. 13 990,-
19/10Elvebåtcruise - RhonedalenFra kr. 15 990,-
20/10Vandretur AndaluciaFra kr. 11 990,-
21/10Melia Costa del Sol - 3 uker - fra SandefjordFra kr. 17 490,-
Kontakt oss
Booking tlf: 815 00 335
Grupper tlf: 24 10 12 80