Skip to main content
Bugøynes

Kirkenes og Sør-Varanger med GD

AndersgrottaAndersgrotta
BugøynesBugøynes
BugøynesBugøynes
KirkenesKirkenes. Foto: Trym Ivar Bergsmo
PassvikPassvik
PassvikPassvik

Opplevelser i nord!

Kirkenes og Sør-Varanger danner en kile mellom Finland og Russland. Naboskapet føles nært og alt har et anstrøk av øst. Dette er begynnelsen på den sibirske taigaen, med tallrike minner fra dramatisk krigshistorie. 

Noen av turens høydepunkter:

 • «Andersgrotten» med krigshistorie
 • Grensekultur i Pasvik
 • Gruvehistorien i Bjørnevatn
 • Skoltesamisk kultur i Sør-Varanger
 • Lokale mattradisjoner
 • Alle måltider og utflukter inkludert!
Hurtigsøk

Dagsprogram

 • 1. dag: Ankomst Kirkenes – Sightseeing

  Avreise fra Otta og buss til Oslo Lufthavn. Påstigning underveis. Avgang med Norwegian og ankomst Kirkenes kl. 11.15. Her skal vi bo i tre netter på Thon Hotel Kirkenes.
  Etter en god lunsj blir det en times vandring i byen med lokalguide. Vi ser monumenter og får høre om Kirkenes før og nå. Turen avsluttes ved Andersgrotten. Dette er tilfluktsrommet som ingeniør Anders Elvebakk ledet arbeidet med under 2. verdenskrig og hvor sivilbefolkningen søkte tilflukt under de mer enn 300 flyangrepene mot Kirkenes. Her vises det en film om Kirkenes i krig basert på arkivfilm og nyopptak.
  Ettermiddagen til egen disposisjon. Ønsker man å lære mer om Kirkenes under krigen kan vi anbefale et besøk på Grenselandmuseet. I samme bygning ligger også John-Savio museet, med tresnittene til den samiske kunstneren som gir et innblikk i samisk hverdag fra tidlig i det 20. århundre. Felles middag på hotellet.

  AndersgrottaAndersgrotta
 • 2. dag: Den russiske grensen, Pasvik og Bjørnevatn

  Dagens utflukt går først til den Norsk-Russiske grensen ved Storskog hvor vi ser over til det russiske samfunnet Boris Gleb på andre siden av Pasvikelven. Deretter besøker vi Jernmalmgruvene i Bjørnevatn (A/S Sydvaranger) hvor vi får innblikk i den 90 års gamle gruvehistorien (det er ikke mulig å kjøre inn i gruveområdet, da dette er stengt for besøkende). Vi besøker også Nasjonalpark senteret i Pasvikdalen med servering av lunsj på Svanhovd. Her på stedet finner vi også en av de tre offentlige botaniske hager som ligger nord for Polarsirkelen.
  Nasjonalparksenteret presenterer gjennom utstillinger Pasvikdalens spesielle natur, kultur og historie, hvor en kan lære mer om urskogen i nasjonalparken og de mest karakteristiske fugle- og dyreartene som lever her. Pasvikdalen grenser til Finland i vest og Russland i øst og har Norges tetteste brunbjørnbestand og den har derfor fått en sentral plass i utstillingen.
  Middag på hotellet i kveld.

  PassvikPassvik
 • 3. dag: Sør-Varanger og Skoltesamisk kultur; utflukt til Neiden og Bugøynes

  Fra Kirkenes kjører vi langs Munkefjorden til Neiden, en kjøretur i flott natur langs fjorden og elvedelta Neiden. Fotostopp underveis.
  I Neiden stopper vi ved Skoltefossen, vi besøker kirken (forbehold om at det er mulig å komme inn) og Skoltesamisk museum, som formidler skoltesamenes kultur, språk og historie.
  Dette er en samisk minoritet, bosatt i grensetraktene mellom Russland, Finland og Norge. Neiden
  Vi fortsetter videre til Bugøynes hvor vi får servert lunsj på Bugøynes Bistro; Vikingplanke med Nordiske smaker med bla. Hvalkjøtt, reinkjøtt, kongrabbe med m.m. Bugøynes er det eneste fiskeværet i Sør-Varanger kommune med ca. 200 innbyggere. Bygda ble befolket av finske innvandrere på 1800-tallet og finsk er derfor et språk som brukes daglig. Av samme grunn har fiskeværet fått kallenavnet «Lille-Finland». Hovednæringen her i dag er blant annet kongekrabbefangst.
  Felles middag på hotellet.

  BugøynesBugøynes
 • 4. dag: Hjemreise

  Etter frokost og utsjekk tar vi fatt på hjemreisen.
  Avgang med Norwegian og ankomst Oslo Lufthavn kl. 15.00.
  Buss tilbake til Lillehammer / Gudbrandsdalen og avstigning som ved påstigning første dag.

Kart

Reisekalender
30/9Ljubljana - Weekendtur fra KristiansundFra kr. 7 490,-
7/10Oslo - Musikalen CHESS med GDFra kr. 6 450,-
10/10Magiske JordanFra kr. 20 990,-
10/10Vandretur AmalfikystenFra kr. 15 990,-
11/10Vandring og vin i ToscanaFra kr. 13 990,-
12/10Vandretur Paros - HellasFra kr. 15 990,-
17/10Vandretur Catalonia - Costa BravaFra kr. 13 990,-
19/10Elvebåtcruise - RhonedalenFra kr. 15 990,-
20/10Vandretur AndaluciaFra kr. 11 990,-
21/10Melia Costa del Sol - 3 uker - fra SandefjordFra kr. 17 490,-
Kontakt oss
Booking tlf: 815 00 335
Grupper tlf: 24 10 12 80